Aromaterapija: Liječenje s eteričnim uljima

Aromaterapija: Liječenje s eteričnim uljima

Mirisi utječu na ljude na razne načine. Odgovorni su za dobro raspoloženje, imaju stimulirajući učinak, opuštaju. Mirisi pokreću emocije, pa čak i farmakološke reakcije, koje su i znanstveno istražene. I liječnici se podvrgavaju tretmanima. Ali što je to, aromaterapija?​

Povijest

Poznavanje učinaka mirisa je veoma staro. Čak su i narodi kao što su Sumerani, Egipćani ili drevni Kinezi koristili mirisne esencije. Najčešće su bili korišteni u obliku dima za terapeutske ili obredne svrhe.

Pojam "aromaterapija" je skovao francuski kemičar i parfimer René-Maurice Gattefosse. Godine 1910. u nesreći u laboratoriju zadobio je opekline na rukama i vlasištu. Svoje je rane liječio uljem lavande i shvatio da su brže zacijelile i da nisu ostali ožiljci. To je probudilo njegovo zanimanje i počeo je istraživati. Uskoro se bavio samo s ljekovitim svojstvima eteričnih ulja. Njegove knjige, u kojima koristi izraz "aromaterapija", utjecale su na gotovo sve koji su se kasnije bavili aromaterapijom ili proučavanjem eteričnih ulja.

Danas je terapeutski učinak eteričnih ulja objavljen u studijama. Međutim, broj tih je i dalje vrlo mali. Razlog je u tome što se pojedina ulja teško uspoređuju. Čak i ako dolaze od istog proizvođača, njihov kemijski sastav stalno varira.

Ipak, aromaterapija se već desetljećima koristi kao komplementarna medicinska metoda u liječenju rana, infekcija, itd . Način primjene je vrlo raznolik: pomoću mirisnih lampi, u zavojima ili flasterima, za inhalaciju, kao dodatak u kupkama, ulja za masažu, kao lijekovi,...

Eterična ulja zahvaljuju svoj učinak monoterpenima koje sadrže. Oni dolaze kao fitokemikalije koje su prisutne u samim  biljkama i imaju sposobnost da prodiru kroz stanične membrane, što je razlog zašto su nakon samo nekoliko minuta prepoznatljivi u krvi.

Ispravna primjena

Najvažnije kod korištenja eteričnih ulja je da se ekonomično koriste. Nikada se ne smiju koristiti čista.

  • Mirisne lampe se često pogrešno koriste. Eterična ulja treba razrijediti s vodom i lampe ne treba držati upaljene tijekom cijelog dana. Predugo korištenje može dovesti do glavobolje.

  • Osobe s alergijama mirise za terapiju mogu koristiti samo u dogovoru s liječnikom. Inače, postoji visok rizik od neželjenih učinaka.

  • Oralno korištenje moguće je samo u dogovoru s liječnikom.

  • Eterična ulja se na koži ne smiju se koristiti nerazrijeđena. Moguće su iritacije ili čak opekline.

Sve ovisi o pravilnom doziranju. Navodimo nekoliko preporuka za doziranje:

  • Mirisne lampe: oko pet kapi, nekoliko puta dnevno

  • Mirisne posudice: ovisno o ukusu jedna do šest kapi, dva do tri puta dnevno

  • Vlažne aplikacije: tri do četiri kapi

  • Oblozi: jedna do tri kapi

  • Kupke: za punu kadu pet do deset kapi za sjedeću kadu 2,5 do pet kapi