Jesensko ispadanje kose - linjam se ili što?

Jesensko ispadanje kose - linjam se ili što?

Gubitak do sto vlasi na dan smatra se normalnim. Mnogi u jesen primjećuju da na dan gube znatno više vlasi od gornje brojke. Zašto je to tako?

U jesen znatno više ima “bad hair days”. Nakon nekog vremena to obično jednostavno prestaje.  Iz tog razloga mnogi misli da se poput životinja „linjamo“.  Kod životinja je linjanje činjenično stanje, ali kod ljudi takav fenomen ne postoji. 

Zašto onda mnogi na jesen gube više kose nego uobičajeno? 

Vrlo jednostavno, postoji prirodan ciklus kose u kojem se izmjenjuju faze raste i mirovanja. To ćemo pobliže razmotriti na primjeru tipičnog korijena vlasi, kojeg ćemo nazvati Karl. Karl započinje sa svojom fazom rasta i proizvodi novu vlas. Za vrijeme te faze, koja traje četiri do šest godina, ulaže znatan napor. Nakon toga Karl postaje umoran i potreban mu je odmor. Započinje sa fazom mirovanja, takozvanom telogenskom fazom, za vrijeme koje odbacuje proizvedenu vlas. Nakon dva do četiri mjeseci Karl se ponovno oporavio i započinje sa novom fazom rasta. 

Ključno je da telogenske vlasi vrlo lako ispadaju. U kasno ljeto i na jesen ima više telogenske vlasi, stoga jednostavno ispada više kose. Razlog zašto ima više telogenske vlasi je intenzivan utjecaj sunčevih zraka ljeti. Radi zaštite vlasišta veći broj korijena vlasi prelazi sa faze rasta u fazu mirovanja. Oko 3-4 mjeseci kasnije, znači na jesen, ta kosa otpada. Što su kosa i vlasište ljeti bili više izloženi suncu, to u jesen kosa više ispada. S obzirom da rast kose podliježe određenim ciklusima, može i u proljeće doći do nakupine telogenskih vlasi. 

Protumjere

Za „povećano“ ispadanje kose zbog utjecaja sunca (ustvari se ne odnose na to, jer kosa u telogenskoj fazi ispada ovako ili onako) postoji samo jedna smislena protumjera: Sljedeće  godine za vrijeme ljetnih mjeseci češće nosite pokrivalo za glavu i provo

Naravno da postoje i druge vrste ispadanja kose, npr. ispadanje uslijed hormonalne neravnoteže ili stresa. Ukoliko kosa najkasnije zimi ne počinje ponovno rasti, treba potražiti profesionalnu pomoć.