Koji su kozmetički proizvodi pogodni za trudnice?

četvrtak, 30. kolovoza 2018

Koji su kozmetički proizvodi pogodni za trudnice?

Mnoge se trudnice, s pravom, pitaju da li i dalje mogu bez problema koristiti sve kozmetičke proizvode.

Trudnicama je sreća doslovno ispisana na licu, one sjaje i bez šminke. Kako se koža za vrijeme trudnoće zbog hormona mijenja, mogu se pojaviti snažnije reakcije kao na primjer nečistoće ili čak i akne. Uz sve to je i koža izložena velikim opterećenjima (strije). Zbog toga nije čudno da mnoge trudnice traže pomoć u obliku proizvoda za njegu kože. Sasvim je u redu da učine nešto za sebe kako bi se ponovno dobro osjećale u svojoj koži. Naposljetku, te dobre osjećaje prenose i na svoje nerođeno dijete. Ali, da li su svi kozmetički proizvodi prikladni?

Velika sreća i mnogo malih nesigurnosti

Bez alkohola, bez cigareta, zdrava prehrana – to su tri dobro poznate stvari kojih se svaka trudnica treba pridržavati. Trudnice moraju paziti na sebe kako bi svojoj bebi osigurale zdrav razvoj.

Za vrijeme trudnoće su kozmetički proizvodi često predmet dvojbi. Mnoge buduće majke se pitaju da li proizvodi koje svakodnevno koriste mogu štetiti njihovoj bebi. Često čujemo ili čitamo u medijima o proizvodima koji sadrže sastojke koji su možda štetni. Nesigurnost je velika. Pitanje, da li je moguće koristiti svaki kozmetički proizvod bez dvojbi i da li taj proizvod može štetiti djetetu, je legitimno.

Istina

Istina je da te brige nisu neosnovane. Mnogi proizvodi koje možemo kupiti u trgovinama ili online imaju sastojke koji su potencijalno opasni i koji mogu negativno utjecati na razvoj nerođenog djeteta. Znači da je sada kod izbora proizvoda potrebno poduzeti strože mjere i dobro paziti na sastav pojedinih proizvoda. Ako se pokaže potrebnim, posegnuti za alternativnim proizvodima koji ne sadrže problematične sastojke.

Greenwashing

Danas se praktično svaki kozmetički proizvod, bilo da se radi o kremi, šamponu ili šminki, reklamira s natpisima kao što su »prirodno, bio...«. Kod mnogih se pak radi o kemijski dobivenim sastojcima koji se deklariraju kao prirodni. Sve zavisi o kojoj se vrsti kozmetike radi. U uobičajenim kozmetičkim proizvodima nalaze se mnoge tvari koje su se u testiranjima pokazale kao problematične, na primjer potencijalno kancerogene. Ali prema zakonskim propisima, te iste tvari su u uobičajenoj kozmetici dopuštene do određene količine.

Često reklama ne odgovara stvarnosti. Problem kod Greenwashing je da nazivi kao što je »prirodno« nisu zaštićeni i svako ih može koristiti čak i kad se u proizvodu nalazi veoma malo prirodnih sastojaka.

Kraj nesigurnostima

Važno je da reklamne poruke uzimamo s određenom dozom kritike i da se ne oslanjamo na njih. Osim sastojaka, poznate marke prirodne kozmetike slijede određene standarde radi dobivanja oznake kvalitete. Kod testiranja svoji proizvoda, proizvođači prirodne kozmetike posebnu pažnju usmjeruju na neškodljivost proizvoda. Razlog je taj da prava, certificirana prirodna kozmetika ne smije u svojem sastavu imati kemijske sastojke i zbog toga je:

  • bez kemijskih konzervansa
  • bez umjetnih bojila
  • bez kemijskih UV filtera
  • bez PEG i PEG derivata
  • bez parafina i drugih masti na bazi nafte

Kod kupovine kozmetičkih proizvoda za vrijeme trudnoće uvijek obratite pažnju na pravu, certificiranu organsku i prirodnu kozmetiku.

Kod Ecco Verde možete pronaći veliki izbor prirodnih i organskih kozmetičkih proizvoda internacionalnih proizvođača, koji su razvijeni posebno za trudnice i odgovaraju najvišim standardima prirodne kozmetike.

Ovdje možete pronaći sve oznake kvalitete koje se nalaze na proizvodima koje nudimo.