Njega kože zimi

Njega kože zimi

 Tijekom zime zrak je često suh: u kućama i uredima se grije, ali zrak i na otvorenom može biti siromašan vlagom zbog niskih temperatura. Zbog toga i temperaturne razlike između zatvorenog i otvorenog prostora može patiti koža lica i ruku – ona gubi previše vlage a time i svoju elastičnost. Zbog toga je pravilna njega izuzetno važna.

Zbog zimskih temperatura mijenja se i metabolizam kože. Kad temperatura padne, žlijezde lojnice smanjuju svoju aktivnost. Zbog tog nedostatka masnoće slabiji je i zaštitni omotač koji treba štititi kožu od isušivanja. Ljudi koji su skloni suhoj koži zbog toga zimi imaju više problema. Koža ih steže i počinje svrbjeti. Tijekom hladnih godišnjih doba češće je i pucanje kože i ekcem

Da bi se to izbjeglo, nastoji se smanjiti prekomjerni gubitak vode iz koža i zadržati vlažnost nanošenjem npr. masnih balzama (npr. ulje jojobe ili bademovo ulje). Takve masne kreme zaglađuju kožu i sprječavaju isparavanje vode, ali u sebi nose i takozvani efekt okluzije – blokirano je izlučivanje vode (znoja) i topline, pa time nastaje osjećaj da koža ne može «disati». Kod vrlo niskih temperatura i vjetra lice je stoga najbolje zaštićeno. Ne smiju se zaboraviti niti usne – u usnama nema lojnih žlijezda pa se zbog toga osobito lako isušuju i vrlo brzo bolno pucaju.

Kad se temperatura na otvorenom spusti ispod nule, općenito treba biti oprezan kod krema za lice koje sadrže vodu – može doći do smrzavanja, ali mogu nastati i promrzlina, kao i upale kože koje su vrlo bolne. Mogu se stvoriti i crvene kapilare, takozvana kuperoza. Bavite li se zimskim sportovima na višim nadmorskim visinama, krema bi trebala sadržavati i dodatni UVA i UVB filter. Razlog tome je što Sunce sije i za vrijeme oblačnih dana, snijeg reflektira svjetlost pa se time pojačava zračenje.

Općenito vrijedi: Temeljito očistite kožu blagim sredstvom prije nanošenja sredstva za njegu. Čestice prljavštine mogu začepiti i upaliti pore. Nakon toga dobro isperite kožu mlakom vodom (ne vrućom!). Prevruća voda isušuje kožu i čini je grubom. Blagodat za lice i dekolte je i vlažna maska – i na to treba misliti! Kao i na činjenicu da koža kao najveći organ prekriva čitavo tijelo i da ju treba njegovati posvuda.

Posebno je važno i paziti da dovoljan unos tekućine, što znači da bi dnevno trebalo popiti najmanje 2 litre vode. I zrak u prostoru mora sadržavati dovoljno vlage – za to je najbolje imati mnogo biljaka i voditi računa da se uz grijaća tijela stave posude s vodom. Za kožu je idealna vlažnost od 40 do 60%.

Budite oprezni i kod dugih i čestih kupci – one jednako tako isušuju kožu! Ovdje nam pomoć nude specijalna ulja za kupanje i gelovi za tuširanje koji sadržavaju masnoću.