Tvari slične hormonima u kozmetici

ponedjeljak, 11. svibnja 2015

Tvari slične hormonima u kozmetici

Već se godinama u medijima negativno govori o tvarima koje su slične hormonima. Za to postoji dobar razlog: njih se sumnjiči da imaju štetne učinke na tijelo i uzrokuju bolesti. Kao što su mnoge studije pokazale još uvijek mnogi kozmetički proizvodi sadrže te kemikalije.
One se nalaze u šamponima, dezodoransima i ruževima za usne. Ako uđu u tijelo, djeluju kao hormoni. Radi se o endokrino-aktivnim supstancijama. U pokusima na životinjama otkriveno je da ove kemikalije, uz ostalo, mogu bit uzrok problemima u ponašanju, neplodnosti ili u nekim slučajevima čak i raka.

Ove tvari mogu u tijelu djelovati na različite načine. Ponekad se vežu na područjima koja su zapravo rezervirana za naše vlastite hormone. Tada djeluju na isti način kao i endogene tvari. Time mogu dovesti do blokade mjesta na koja se hormoni vežu u tijelu ili mogu ometati proizvodnju, raspodjelu ili razgradnju hormona.

Ne predstavlja svaka hormonski aktivna tvar opasnost. Ljudi su putem prehrane i raznim drugim izvorima izloženi mnogim endokrinim tvarima. Često dolaze sasvim prirodno u nekim određenim biljkama, kao što je na primjer soja. U tom kontekstu, Europska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda na svojim internetskim stranicama ukazuje da je potrebna diferencirana procjena. O sposobnosti da ometa hormonsku ravnotežu u tijelu ovisi da li je neka tvar opasna ili ne. Da li endokrini disruptor (tako se nazivaju opasne tvari) može razviti štetan utjecaj ovisi o dozi, trajanju i vremenu kontakta.

U 2012. godini, Svjetska zdravstvena organizacija u jednom svom izvješću naziva endokrine disruptore globalnom prijetnjom. Desetljećima se prati porast zdravstvenih problema koji su povezani s hormonskim sustavom. Tako je, na primjer, povećan broj oboljelih od raka prostate, testisa, štitnjače i dojke. Ne može biti dokazano da su tvari slične hormonima odgovorne za ovaj razvoj jer čovjek dolazi u kontakt s raznim drugim tvarima.

Što učiniti?

Endokrine aktivne tvari su prisutne u toliko različitih tvari da ih je danas gotovo nemoguće izbjeći. Međutim, moguće je pokušati minimizirati izloženost ako smo pažljivi. Prirodna je kozmetika, na primjer, obično bez štetnih tvari. Njezina je zadaća da sa popisa sastojaka izbriše potencijalno opasne tvari za ljude.

Danas postoji mnogo različitih standarda za kvalitetnu prirodnu kozmetiku. Razlog je u tome što ne postoje jedinstvene pravne smjernice. Certifikati s jasnim smjernicama o kvaliteti dobar su početak za potrošače.