U kakvoj se koži zapravo skrivam?

U kakvoj se koži zapravo skrivam?

Kod izbora pravilnog proizvoda za njegu najvažnije je odrediti o kojem se tipu kože radi, jer tek na taj način možete znati kakva je njega doista potrebna vašoj koži.

Imamo četiri velike grupe tipova kože:

Normalna koža

Svatko bi ju poželio, no upravo na nju najrjeđe nailazimo. Normalna koža je na dodir kao zrela breskva. Meka i glatka, s vrlo finim dlačicama, na nju ne djeluju nikakvi vanjski neprijateljski utjecaji. Ne smetaju joj niti vrućina, niti sunce, niti hladnoća. Nije sklona stvaranju mrlja, nema perutanja. Normalna koža ima uravnoteženu funkciju lojne žlijezde i hidratantnost kože je besprijekorna. Ima fine pore s nježnim odsjajem i nema nikakve nečistoće. Ovdje se preporuča blaga njega koja štiti kako bi se zadržala njena ljepota.

Suha koža

Vrlo tanka koža koja izgleda prozirno, ponekad se vide i puknute kapilare (kuperoza). Na njoj se stvara perutanje. Sklona je svrbežu zbog zategnutosti koja nastaje zbog nedostatka neophodnih lipida. Suha koža je često i osjetljiva koža. Oznaka suhe kože je nedostatak masnoće i smanjena vlažnost. Zbog smanjene zaštitne barijere (omotač koji štiti od kiselosti) ugrožava ju jako isparavanje vlage, koje kao posljedicu ima isušivanje kože.

Prekrasno ju je vidjeti u mladosti, kad se drugi bore s prištićima i nečistoćama kože, no nažalost u starijoj dobi suha koža jako je sklona stvaranju bora.

Tip kože svakog čovjeka određuje se već prilikom rođenja. Međutim, kožu dodatno iritiraju i vanjski faktori. Koži treba pokloniti osobitu pažnju na suncu i koristiti dobar i visok zaštitni faktor. Izazov za kožu predstavlja i hladnoći zimi, pogotovo temperaturne razlike. Ovdje je vrlo korisna krema za zaštitu od hladnoće, koju svakako treba koristiti kod zimskih sportova, kao što su skijanje, klizanje, itd. te kod duljih šetnji prekrasnim zimskim pejzažima. Idealna pratnja je šminka (make-up). Ona poput ogrtača štiti kožu od hladnoće. Dnevna krema je haljina, šminka je ogrtač. Obožavatelj ste saune? I ovdje treba biti na oprezu. Ako je koža sklona kuperozi, prije ulaska u saunu obavezno prekrijte osjetljiva mjesta, kod polijevanja stavite ručnik na lice, a po izlasku iz saune operite lice samo mlakom vodom.

Bogati proizvodi za njegu sprječavaju daljnje isušivanje kože. Najvažnije je pravovremeno početi s brižljivom njegom. Vrhunac života čovjek postiže s otprilike 35 godina, od tada se proces starenja ubrzava. Kako bi se starenje usporilo, u svim slučajevima preporuča se korištenje anti-aging  proizvoda (protiv starenja), tada i riječ starost ne utjeruje strah u kosti.

Masna koža

Masna koža sklona je prekomjernom stvaranju loja. Zbog toga koža ne ostaje vlažna i podatna, već to dovodi do začepljenih pora, mitesera i povremenih upala koje se šire na leđa i područje dekoltea. Osobito u mladosti, kad je proizvodnja hormona u punom zamahu, većina tinejdžera vrlo je nesretna zbog svoje kože. Ona ima široke pore i jako se sjaji. No prednost masne kože je to što ne stari kao suha koža.

Pravilna njega: astringentni, matirajući i posve lagani zaštitni proizvodi.

Akne: u pubertetu nerijetko dolazi do raširenih akni. Ova neugodna pojava na koži uvijek se mora temeljito očistiti, zaštititi i njegovati proizvodima koji djeluju protuupalno.

Mješovita koža

Mješavina oba tipa kože (suha i masna koža). T-zona označava mješovitu kožu. Pod time podrazumijevamo čelo, nos i bradu. Koža ovdje ima velike pore, masno se sjaji i sklona je nečistoćama, dok je koža na obrazima suša i djelomično osjetljiva.

Preporučujemo specijalno nježne kreme koje opskrbljuju kožu s dovoljno vlage, bez da opterete središnji dio lica.