Važnost šampona za temeljito čišćenje kose

Važnost šampona za temeljito čišćenje kose

Danas ćemo zajedno s ekipom iz tvrtke Agronauti Cosmetics proučiti jednu zanimljivu temu: zdravlje naše kose. Pomoću jednostavnog trika možete postići 100% prirodnu njegu i zdravlje svoje kose.

Počet ćemo od sljedeće tvrdnje: Na kosu, kao i na kožu, utječu mnogi vanjski i unutarnji faktori; što jedemo, uzimamo li lijekove, klimatski uvjeti u kojima živimo, relativna vlažnost zraka i temperatura, kvaliteta zraka (smog je vrlo loš), proizvodi za njegu i styling, koje koristimo (gelovi, šamponi, vosak i ulje za kosu itd.). Ova lista proteže se u nedogled.

Svi ti faktori pridonose „trovanju“ kose i oštećenju vlasišta, tako da je potrebno, jednom tjedno provesti tretman za čišćenje kose.

Svi šamponi na tržištu mogu se podijeliti u tri glavne kategorije.

 • Šampon za svakodnevnu upotrebu: To su proizvodi koji imaju jednostavnu primjenu i lako se ispiru. Mogu se, bez problema, koristiti svakodnevno i nemaju štetno djelovanje na zaštitni masni sloj kose. Ako nemate potrebu za posebnim ljekovitim učincima, tada je ovo odličan šampon za Vas.
 • Šampon za čišćenje: Ovi šamponi čiste puno učinkovitije i dubinski te uklanjaju sve tvari koje šamponi za svakodnevnu upotrebu neće ukloniti. Međutim. često se dešava da njihovo jako djelovanje prekomjerno utječe na smanjenje zaštitnog masnog sloja kose. I kod vlasišta se dešava, da ovi šamponi uklanjaju jedan dio prirodnog zaštitnog sloja, koji štiti od vanjskih utjecaja. Zato morate posebno paziti na sastojke tih šampona.
 • Ljekoviti šampon: Ovi šamponi sadrže ciljane tvari, kojima je zadaća riješiti određeni problem (prhut, seboreični dermatitis, ispadanje kose itd.).

Postavlja se sljedeće pitanje: Mogu li šampon za svakodnevnu upotrebu koristiti i kao šampon za čišćenje?

Da, možete. Ekipa iz tvrtke Agronauti Cosmetics je našla rješenje koje možete pronaći u knjizi #beautyhackings. Tu se objašnjava kako uzeti jedan proizvod i pretvoriti ga u sasvim drugi proizvod.

Uzeli smo blagi šampon SYD tvrtke Agronauti, koji pripada u prvu kategoriju šampona za svakodnevnu upotrebu, i od njega smo stvorili šampon za čišćenje.

Za to su potrebni sljedeći sastojci:

 • SYD-šampon
 • crvena marokanska glina
 • voda
 • bio aloa-vera-gel (po želji)
 • zdjelica (ne smije biti metalna)
 • žlica (ne smije biti metalna)

Vrijeme pripreme: 15 min.

Zašto se koristi glina?

Većina blagih šampona iz prve kategorije imaju pH-vrijednost od 5-6 i to ih čini idealnim za kožu i kosu. Međutim, glina ima znatno višu pH-vrijednost i može kosu učiniti krutom (taj efekt nestaje nakon ispiranja). Glina ima svojstva koja pomažu da se kosa očisti od svih štetnih tvari, a da pritom ne utječe na zaštitni masni sloj. Osim toga, glina omogućuje da se vlasište ne isušuje, da se kosi poboljša sjaj, te apsorbira nečistoću koju blagi šampon ne može ukloniti.

Zašto je crvena marokanska glina najprikladnija

Djelovanje gline vidljivo je iz samog njezinog imena: crvena glina iz Maroka je poznata i pod nazivom „Rhassoul“. Ova riječ potječe iz arapske riječi „Rhassala“, koja u slobodno prijevodu znači „prati“.

Ova glina je bila povlastica kraljevske obitelji iz Egipta, koja ju je koristila kao sredstvo za pranje i omekšavanje kože i kose. Glina se ubraja u najrjeđe i najčišće gline na svijetu. Njeno svojstvo da apsorbira nečistoće je neusporediva s bilo kojim ostalim sredstvom. Osim toga, ova glina ima mnoge sastojke koji mineraliziraju kožu i kosu.

Primjena

 1. Uzmite količinu šampona koju inače koristite i stavite u zdjelicu. Dodajte žlicu crvene gline i dobro promiješajte.
 2. Dodajte vodu i, po želji bio aloa vera gel. Na taj način će se mješavina lakše nanijeti na kosu, nego da samo koristite glinu.
 3. Još jednom sve dobro promiješajte i nanesite na kosu. Lagano utrljajte.
 4. Dobro isperite kosu.

SYD je blagi šampon, koji obnavlja umornu kosu i posebno djeluje protiv teških metala, smoga i soli. Idealan je za upotrebu navečer, da se kosa temeljito očisti od svih tvari nakupljenih tijekom dana. Odličan je i za upotrebu nakon kupanja u bazenu ili u moru.
Crvena marokanska glina je jedna od najčišćih i najrjeđih glina na svijetu. Izgleda kao fini prah i odlična je kao sastojak za maske za čišćenje i hidratizaciju lica i kose. Apsorbira i uklanja nečistoće iz masne kože.