Kadulja

Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Salvia Officinalis Oil

Kadulja potječe iz područja Sredozemlja, a danas se uzgaja u mnogim zemljama. Latinski naziv ove biljke dolazi od glagola »salvare« što znači liječiti. Kadulja se, u prvom redu, koristi u obliku eteričnog ulja koje je posebno djelotvorno protiv bakterija, gljivica i virusa. U kozmetici se upotrebljava u proizvodima za tretiranje akni i masnog vlasišta, ali i kao supstanca u dezodoransima koja sprječava znojenje. Međutim, potreban je oprez pri upotrebi čistog eteričnog ulja, budući da u takvom obliku može izazvati jaku iritaciju kože. Trudnice, osobe s epilepsijom i djeca ne smiju koristiti kaduljino ulje.

Kozmetička svojstva:

  • posebno učinkovita protiv bakterija, gljivica i virusa, idealna za tretiranje akni kao i za masnu i upaljenu kožu
  • u njezi kose posebno prikladna za masno vlasište
  • smanjuje izlučivanje znoja
  • ublažava upale usne šupljine i grla.

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012

U aromaterapiji kadulja djeluje poticajno, jača živce čisti, oživljuje i pomaže kod duševne neuravnoteženosti.

Izvor: Markus Schirner 2002 "Aromaterapijska ulja", izdavač Schirner Verlag, Darmstadt, 4. Izdanje 2011.


Proizvodi sa Kadulja: