Glina: prah u bojama kao kozmetičko čudo

Glina: prah u bojama kao kozmetičko čudo

Gline su trenutno zvijezde u usponu u kozmetičkoj industriji. Sve više i češće se koriste u kozmetičkim proizvodima. Ova mineralna zemlja, postoje razne vrste, je svestrani, prirodni materijal koji je idealan za osjetljivu kožu i moguće ga je koristiti na mnogo načina.
Gline su nastale tijekom posljednjeg ledenog doba. Danas se dobivaju s dubina između deset i trideset metara. Uglavnom se tu radi o slojevima lesa koji se formirao tijekom nekoliko tisućljeća.

Gline su bogate različitim mineralima. Ovisno o tome gdje su vađene, sadrže magnezij, kalcij, željezo, silicij, bakar i čitav niz drugih tvari.

Kada se koristi za kozmetičke proizvode, naravno da glina mora biti bez klica i biološki ispravna. Zbog toga se nakon vađena suši u posebnim pećima ili na suncu. Time se uklanjaju sve klice i glina se uslijed topline pasterizira.

Posebni učinci gline bili su poznati još od davnina. U Egiptu su faraoni, na primjer, koristili glinu kao antiseptik u blatnim kupkama a Hipokrat, najpoznatiji liječnik iz antike, preporučuje glinu za internu uporabu.

Glina i ljekovita glina

Neke gline nazivaju se i ljekovitom glinom. To je zaštićeni pojam. Da bi se mogao koristiti taj naziv, potrebno je glinu podvrgnuti strogim postupcima ispitivanja, jer se tada radi o lijeku koji podliježe farmaceutskim propisima. Sve ostale mineralne gline nisu odobrene za oralnu upotrebu ljudi, ali se mogu koristiti u proizvodnji kozmetičkih proizvoda.

Boje

Gline su dostupne u različitim bojama. One nisu obojene, kao što bi se moglo sumnjati, već svoju boju uglavnom dobivaju ovisno o koncentraciji magnezija i željeznih oksida.

Gline, koje imaju visok udio željeznog oksida, su obično ružičaste, crvene ili ponekad žute. One se koriste za kozmetičke maske, kao zamjena za šminku (bez kemijskih sastojaka) i za čišćenje lica.

Zelena glina ima visok sadržaj bakra. Dolazi iz Srednje Europe, a posebno iz Francuske. Nakon sušenja na suncu koristi se za kozmetičke maske, kreme za čišćenje, piling, za kupke i u dekorativnoj kozmetici.

Lava glina dolazi iz gorja Atlas. Ona ima visok sadržaj silicija. Pomiješana s vodom ima intenzivnu snagu čišćenja i to je glavni razlog zašto se često koristi kao zamjena za gel za tuširanje, šampon ili kao sredstvo za čišćenje masne ili nečiste kože.

Kaolin ili bijela glina, je posebna vrsta gline, jer je jedina ljekovita glina koja u svojem sastavu nema željezo. Ona je sitnozrnate teksture i koristi se u kozmetici, kao baza za maske ili kao osnova za puder za tijelo. Kaolin je idealan za osjetljivu kožu.

Učinak

Budući da su sve gline sto posto biološke i bez kemijskih dodataka, njihova je kompatibilnost ogromna. Dakle mogu se koristiti bez problema i kod teških kožnih problema.

Većina glina se koristi kao osnova za maske za lice i piling ili kao kupka. Ljekovita glina može se konzumirati s medicinskim odobrenjem.