Brijanje: kako bi sve išlo glatko

Brijanje postoji od davnina. U posljednjih nekoliko godina pojavili su se pojedini trendovi nošenja brade ali nisu se uspjeli nametnuti brijanju. Ako bolje pogledamo, ne postoji pravilan način brijanja, ali može se puno toga krivo napraviti.​

Ako pogledate brojeve, ostat ćete zaprepašteni. Čovjek provede prosječno 3000 sati brijući se. Za to vrijeme obrije oko 800 metara dlake s lica.

Kada je u pitanju brijanje, muškarci se unatrag nekoliko desetljeća dijele na dva tabora. Oko 60 preferira mokro brijanje. Ovaj je način temeljitiji nego suho brijanje i koristi se stoljećima. Ipak, 40 posto koristi aparat za brijanje. Postoji nekoliko razloga. Osim praktičnosti veliku ulogu igraju i ušteda vremena, a prije svega zdravstveni aspekti. Mnogi muškarci ne podnose pjenu za brijanje.

Na što treba pripaziti prilikom mokrog brijanja

Sve počinje s pranjem. Temeljito očistiti jer je nemasna koža najbolji temelj za početak brijanja.

Zatim se nanosi sapun. Izbora je prepušten svakome. Hoćete li odabrati pjenu za brijanjegel ili ulje, važna je tolerancija kože i osobne želje. Ako netko koristi pjenu, potrebno je nanijeti sloj debljine prsta i ostaviti ga da djeluje tri minute. Važno je da pjena ne nestane – propadne je se inače povećava rizik od ozljede kod brijanja. Ako se ne stvori dovoljno pjene, možete kao pomoć koristiti četkicu za brijanje.

Oštricu je potrebno voditi s laganim pritiskom. Za bolji rezultat treba brijati protivno smjeru rasta dlačica. Za osjetljivu kožu to se ne preporučuje, jer može izazvati iritaciju.

Poslije brijanja neophodan je losion poslije brijanja. Nakon brijanja, koža je vrlo nadražena i potrebna njoj je njega. Inače će doći do neugodnog  osjećaja pečenja kože. To može imati različite uzroke. Previše pritiska, britvica za jednokratnu upotrebu ili sastojci pjene za brijanje koje koža ne podnosi, su najčešći razlozi. Kako biste izbjegli pečenje, uvijek se možete obrijati u smjeru rasta dlaka. To štiti kožu.