U potrazi za odgovarajućom podlogom: Vodič kroz podloge za EccoVerde

Najčešća želja za nekom podlogom mogla bi se izraziti ovako: Želim puder koji ujednačuje ten ali koji ne čini lice tako da izgleda kao maska! Što je zapravo podloga i kako pronaći odgovarajući proizvod - ovdje možete pronaći mnoge savjete i informacije o tome.

Podloge i prirodna kozmetika

Podloga se uglavnom jednostavno označuje pojmom Make-up. Pod time se podrazumijeva kozmetički proizvod, koji se nanosi na lice i koji optički uravnotežuje ten. Za razliku od uobičajene kozmetike, prirodna podloga ne smije sadržavati silikone ili sintetičke sastojke. Da bi se postigla ugodna tekstura koriste se zato npr. obrađena biljna ulja, koja na koži imaju lagani osjet kao silikoni. Vrlo omiljene u prirodnoj kozmetici su i mineralne podloge u prahu, koje sadrže čiste sastojke te djeluju lijepo i prirodno.

Tekstura, pokrivanje i završne podloge

U ponudi su podloge u više tekstura: klasične kremaste podloge, koje tenu ne pružaju samo boju nego i njegu. Tekuće podloge imaju teksturu tekućine, koja se na koži skoro i ne osjeća. Za putovanje su praktične kompaktne podloge, one imaju čvršću, ali potpuno elastičnu teksturu. Pod podlogama u prahu većinom se podrazumijevaju mineralne podloge. Izbor boja je u ovoj skupini proizvoda najveći, jer mineralne podloge vrlo prirodno izgledaju na koži. Tek prije dvije tri godine na tržištu su se pojavile BB kreme i CC kreme:

vrsta tonirane dnevne kreme, koja sadrži zaštitu od sunca te posebne aktivne tvari.

Većina podloga u prirodnoj kozmetici ima lagana do srednje lagana, ali ponekad i visoka svojstva pokrivanja. Mineralne podloge u prahu lagano se nanose u vrlo tankim slojevima. Pojam završetak označava da li podloga ima mat djelovanje (za mješovitu i masnu kožu) ili brine o živahnom sjaju lica (za suhu i zrelu kožu). Da bi se to djelovanje pojačalo, može se preko podloge nanijeti mat kao i sjajni puder.

Kako pronaći pravu nijansu

Podloga ne smije biti pretamna, ali ni presvijetla. Najbolje je nanijeti malo podloge na liniju brade, da bi se utvrdilo je li vidljiv prijelaz između našminkane i nenašminkane kože.

S malo vježbe i znanja o vlastitoj boji kože može se i u online trgovini uspješno pronaći odgovarajuća nijansa podloge. Podloge su većinom podijeljene prema stupnju svjetlosti te su odgovarajuće opisane. Postoji vrlo svijetla koža koja teško potamni, i ona je većinom označena kao »Fair«. Oznaka »Light« označava svijetli ton kože, koji na suncu malo pocrni. »Medium« je srednji ton kože, dakle srednjeeuropska koža koja lagano potamni. »Tan« označava kožu koja dobro tamni, odnosno više južnoeuropski tip. Nakon toga dolazi još tamnija nijansa »Dark«.

Savjet: Većina žena je u zimi svjetlija nego u ljeti. S dvije nijanse jedne podloge može se prema potrebi dobiti boja odgovarajuća za prijelazno razdoblje.

Da bi se jednostavnije izabrala prava podloga, u opisu proizvoda nije naveden samo stupanj svjetline već često i podton podloge: ovdje razlikujemo roza -  hladne nijanse (rado nose srebrni nakit) i žuto - tople nijanse kože (radije nose zlato). Posebno u južnoj Europi podton može biti i maslinasto - zeleni. Kada je udio roza i žutog podtona ujednačen, govorimo o neutralnom tonu kože.

Tehnike nanošenja podloge

Profesionalci preporučuju da se ispod podloge primijeni primer, koji čini kožu glatkom. Odgovarajuća njega ima također važan utjecaj na učinkovitost podloge. Ne smije se zanemariti sredstvo s kojim se podloga nanosi: kremasta, tekuća ili kompaktna podloga može se nanositi vrhovima prstiju, tjelesna toplina pritom pomaže pri spajanju podloge s kožom. Međutim, podloga se ipak ravnomjernije nanese uz pomoć kistova. Tko želi, može koristiti spužvicu čime se podloga dublje aplicira.

Važno je da se ne nanese odmah velika količina podloge na lice. Bolje je da se podloga prvo stavi na nadlanicu i zatim s kistom, vrhovima prstiju ili spužvicom nanese u malim količinama na kožu. Posebno je potrebno koncentrirati se na mjesta koja su crvenija ili nečista.

Mineralne podloge u prahu nanose se pomoću gustog kista, npr. Kabuki kist ili pomoću spužvice. Budući da je potrebna mala količina proizvoda, kist je potrebno očistiti neposredno prije nanošenja podloge na lice. Ako Vam se čini da na licu ima previše praha nakon nanošenja, poprskajte ga sasvim malom količinom cvjetne vodice ili vodenog spreja.

Savjet: Ten izgleda posebno prirodno ako se prvo na lice nanese BB krema ili lagana podloga a zatim se samo crvena mjesta na koži korigiraju podlogom za prekrivanje ili korektorom.

Podloge za svaki tip kože i svako godišnje doba

Za suhu ili zrelu kožu posebno je prikladna kremasta, odnosno kompaktan podloga ili BB krema ili CC krema. Ispod podloge u prahu potrebno je kod ovog tipa kože primijeniti bogatu njegu ili direktno pomiješati malo mineralne podloge s dnevnom kremom. Za mješovitu kožu i masnu kožu idealne su mineralne podloge u prahu ili lagane tekuće podloge. Osjetljiva koža također profitira od transparentnih sastojaka mineralne podloge u prahu.

Savjet: U zimi koža treba više masnoće i njege, pa se preporučaju kremaste ili kompaktne podloge. U ljeti koža proizvodi više sebuma te je u tom periodu bolje primjenjivati podlogu u prahu.