Što se konkretno može poduzeti protiv bora

Što se konkretno može poduzeti protiv bora

Svi mi jednom počinjemo dobivati bore. Protiv toga ne možemo ništa učiniti. Pitanje je kada i koliko bora ćemo dobiti. Na to možemo utjecati.

Dobra vijest je: Možemo odgoditi nastajanje bora, odnosno djelomično možemo i spriječiti njihovo stvaranje. Ali za to moramo aktivno nešto poduzeti.

Lice se s godinama mijenja

Što smo stariji, lice se sve više mijenja. Naravno da svi to primjećujemo. Kada sretnemo nekoga, koga dugo nismo vidjeli, tada najbolje primjećujemo razliku. Ponekad je to stvarno frapantno.

Osobu prepoznamo, ali razlike su takve da tu osobu jedva povezujemo sa slikom koja je u našem pamćenju.

Te promjene nastaju jer dolazi do popuštanja muskulature. Mišići postaju mekaniji, mlohavi i lice se mijenja – ali ne na bolje.

Gravitacija je nemilosrdna. Ona, na primjer, povlači kutove naših usana prema dolje. Kad-tad će se i mišići obraza spustiti. Time se, nažalost, pokreće lančana reakcija. Ako obrazi vise, bore između nosa i usana postaju dublje. Slično se događa s očima i čelom.

Što se konkretno može poduzeti protiv bora:

 • Vježbe: Ovo je zanimljivo: Uz redovite vježbe, tijelu se pruža dodatni poticaj da ostane gipko i da dobro izgleda. A lice, u najboljem slučaju, dobiva samo kremu. Međutim, ono što vrijedi za tijelo, vrijedi i za lice. Redovite vježbe održavaju lice mladim, i pomažu u sprječavanju dobivanja bora.
 • Masaže: Nakon vježbanja, masaža je uvijek dobro došla. U našem modernom svijetu postoje za to posebni kistovi i četke. Masaža potiče rad limfnih žlijezda i smanjuje suzne vrećice.
 • Piling: Uz redovitu primjenu, piling obnavlja kožu, jer uklanja stare odumrle kožne stanice. I topli enzimski piling je također blagodat za kožu.
 • Njega: Naravno da kreme i ulja imaju važnu ulogu. Potražite njegujuće sredstvo koje najbolje odgovara Vašem tipu kože.
 • Smijanje: Kada se smijemo, tada djelujemo na utjecaj gravitacije na naše obraze. Dakle, imate službeno našu dozvolu da se redovito smijete i tako aktivno nešto poduzmete u borbi protiv bora.
 • Grimase: Učinak je sličan kao i kod smijanja, samo je to zanimljivije i puno promjena. Što su mišići aktivniji, to oni postaju čvršći. Dakle, razvucite usta, namrštite nos, napuhnite obraze itd. Bilo bi dobro da te vježbe izvodite kada ste sami, jer bi Vas inače ljudi malo čudno gledali.
 • Zaštita od sunca: I na kraju ono što je najvažnije. I to se uvijek naglašava. Zaštitite svoju kožu od sunca! UVA zrake su glavni uzrok preranog starenja kože. Ultraljubičasto svjetlo smanjuje debljinu gornjeg sloja kože i uzrokuje ekstremno starenje kože. Osim toga, zaštitom od UVB zraka, štitite se također i od opeklina i, u najgorem slučaju, od raka kože.
  Danas se polazi od činjenice da UVA zrake mogu biti odgovorne za 80% starenja kože! One, naime, vrlo duboko ulaze u kožu i s vremenom razaraju vlakna u vezivnom tkivu.
  Dakle, nemojte sunce stavljati na prvo mjesto, zaštitite sami sebe. Također, izbjegavajte prečeste posjete solariju.

Ono što uvijek možete učiniti: Smijte se.