Različite osobine prirodne kozmetike

Postoji mnogo prirodnih kozmetičkih proizvoda i nije čudno da ti različiti proizvodi imaju različita svojstva i karakteristike. Sasvim je normalno da se zbog raznih naziva i izraza često izgubimo. Željeli bismo vam pomoći da se lakše snalazite u svijetu prirodne kozmetike i objasniti neke izraze na koje često nailazite.

Prirodna kozmetika

Za izradu prirodne kozmetike koriste se isključivo prirodne sirovine koje su proizvedene što je nježnije moguće. Naziv nije zaštićen pa je veoma važno da se orijentirate prema certifikatima koje prirodna kozmetika nosi.

Kod pravih proizvoda prirodne kozmetike, sastojci moraju biti biljnog, mineralnog ili životinjskog podrijetla, uz minimalne izuzetke. To se veoma strogo kontrolira i označeno je s oznakama.

Mineralna ulja

Tvari na bazi mineralni ulja dobivaju se iz nafte i filtriraju dok se ne dobije prozirno ulje. Mineralno ulje je jeftino, ima dugi rok trajanja i veoma je dobro podnosivo od većine osoba. Ali i s mineralnim uljima ima problema. MOSH i MOAH su kemijski spojevi koji se nalaze u mineralnom ulju i koji se s vremenom akumuliraju u ljudskom tijelu. Još uvijek nije poznato koji su dugotrajni učinci tih spojeva na ljudsko tijelo. U pravoj prirodnoj kozmetici su mineralna ulja zabranjena.

Konzervansi

Ove su tvari neizbježne za trajnost kozmetičkih proizvoda. Konzervansi sprječavaju rast gljivica, virusa i bakterija i osiguravaju sigurno korištenje proizvoda duže vrijeme. Mnogi konzervansi stvaraju probleme i mogu u rijetkim slučajevima izazvati i alergijske reakcije. I u prirodnoj kozmetici susrećemo se s konzervansima ali se ovdje najčešće radi o eteričnim uljima ili biljnim alkoholnim ekstraktima. Njih koža obično dobro podnosi.

Parabeni

I ove tvari služe kao konzervans. Najčešće ih nalazimo u gelovima za tuširanje, šamponima i na primjer u sredstvima za zaštitu od sunca. Koža apsorbira parabene. Učinak koji imaju na tijelo još uvijek nije potpuno istražen, ali ima nekih pokazatelja da utječu na razinu hormona.
Sumnja se da uzrokuju alergije ili još gore. U pravoj prirodnoj kozmetici su parabeni zabranjeni.

Silikoni

I ove se tvari, kao i mineralna ulje, dobivaju iz nafte. Višestruko su primjenjivi i jeftini zbog čega ih nalazimo u kozmetičkim proizvodima. Silikoni prevlače lice mekim filmom što je čini nježnom. Istovremeno se usporavaju prirodni procesi na koži. Kod šampona je slično. Kosa izgleda svilenkasta i glatko, ali silikoni potpuno obavijaju vlasi zbog čega kosa ne može disati. To dugotrajno nije dobro za kosu i kožu ali zdravstveni se problemi mogu pojaviti samo ako ste alergični na silikone. U pravoj prirodnoj kozmetici silikoni se ne smiju nalaziti.

Sintetičke boje

To su industrijski napravljene boje koje se prije svega koriste u dekorativnoj kozmetici (ruž za usne, sjenila i slično). Često su boje napravljene od nafte i sumnja se da nadražuju kožu ili da imaju kancerogena svojstva. U pravoj prirodnoj kozmetici se sintetičke boje ne smiju nalaziti.

Sintetički mirisi

Ove su tvari veoma jeftine u izradi i imaju dugi vijek trajanja. Dok prirodni mirisi već nakon kratkog vremena isparavaju, sintetičke je mirise moguće osjetiti duže vrijeme. Sintetički se mirisi moraju spomenuti samo ako prelaze određenu koncentraciju u protivnom se navode samo kao aroma, parfem ili slično.  Ovi mirisi mogu uz alergije prouzročiti i glavobolje ili vrtoglavicu. U pravoj prirodnoj kozmetici ove tvari nisu dopuštene.

Palmino ulje

Ovo je ulje biljnog podrijetla i dobiva se iz plodova uljne palme. Kako uljna palma raste veoma brzo, palmino je ulje veoma jeftino i može ga se pronaći u gotovo svim proizvodima. Ali uz palmino ulje vezani su mnogi problemi. Rušenje kišnih šuma, rad djece ili uništavanje staništa mnogih životinja su samo neki od njih. Potpuno odustajanje od korištenja palminog ulja je danas gotovo nemoguće, ali postoje mnoge inicijative koje žele proizvodnju palminog ulja učiniti održivom. Ovdje možete pronaći proizvode koji ne sadrže polnimo ulje.

Bio

Sastojci iz kontroliranog organskog uzgoja proizvedeni su bez upotrebe sintetskih sredstava za zaštitu bilja i bez mineralnih gnojiva.
Takav način proizvodnje manje opterećuje prirodu. Samo proizvodi koji imaju najmanje 95% organski uzgojenih sastojaka ili sastojaka koji su dobiveni branjem u divljini, mogu nositi oznaku Bio. Međutim, postoje razni certifikati. Najosnovniji je EU-Bio certifikat na koji se nadovezuju svi ostali certifikati koji imaju strože kriterije. Jedan od najstrožih certifikata je svakako B. Demeter.

Ovdje možete pronaći BIO kozmetičke proizvode koji imaju Cosmébio certifikat.

A ovdje su navedeni proizvodi s Demeter certifikatom.

Veganski proizvodi

Veganski proizvodi 100% ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla – niti su dio životinja niti su ih životinje proizvele. Veganski proizvodi dakle ne sadržavaju sastojke kao što su želatina, med, pčelinji vosak, kolagen.... Ali, potreban je oprez: pojam nije reguliran pa se često koristi samo u marketinške svrhe. Potrebno je provjeriti sastojke.
Više o našoj velikoj ponudi veganske prirodne kozmetike.

Fair Trade

To znači da su sirovine za proizvod održive i proizvedene tako da se štiti izvore i da su proizvođači pravedno nagrađeni za svoj rad. Fairtrade pokušava djelovati na nepravedno i eksploatacijsko gospodarstvo. Često su Fairtrade proizvodi organske kvalitete i ne sadrže nikakve kemijske dodatke.