Napravite sami svoj sapun

Napravite sami svoj sapun

Ako želite izbjeći sintetičke sastojke i ako želite točno znati što se nalazi u Vašim proizvodima za pranje tada je izrada vlastitog sapuna pravo rješenje za Vas. I tada ćete biti 100 sigurni što se nalazi u Vašem sapunu.

Dobar sapun

Prednost dobro napravljenog sapuna je da možemo koristiti biljna ulja i masti koja imaju kvalitetu prehrambenih namirnica. Najviša kvaliteta je, dakle, zajamčena. Ulja njeguju kožu i opskrbljuju ju dodatnom vlagom.

Sapuni izrađeni kod kuće sadrže i glicerin. U industrijskoj proizvodnji on se odstranjuje. Glicerin veže vodu i pretvara naše prirodne sapune u visokokvalitetni proizvod za njegu.

A izbor mirisa ovisi samo o Vama. Možete izraditi sapun koji će imati miris kakav ste oduvijek željeli.

Priprema

Kod izrade sapuna je vrlo važno da se dobro pripremite te imate zaštitnu odjeću jer tu se radi s lužinama. Evo nekoliko savjeta:

 1. Uvijek je važno da radna površina bude suha i čista. Dakle prvo očistite radnu površinu, na nju stavite novinski papir i možete početi.
 2. Tekuća voda je također vrlo važna za izradu sapuna. Tako se u slučaju nezgode brzo može oprati zamrljani dio. Zato sapun izrađujte u prostoriji gdje ima tekuće vode.
 3. Prostorija u kojoj izrađujete sapun mora biti dobro prozračena. Nemojte udisati pare koje nastaju tijekom izrade.
 4. Uvijek sve dobro pripremite, dakle sve predmete koje ćete koristiti imajte pripremljene. Niša nije gore nego kada Vam je lužina već na rukavicama i tada se sjetite da ste nešto zaboravili. Dobra priprema je izuzetno važna.
 5. Budući da radite s lužinom morate imati zaštitnu opremu. Obavezno imajte zaštitne naočale i debele rukavice koje su otporne na lužinu. Bilo bi dobro da imate i zaštitu za usta te pregaču, tako da ne uništite svoju odjeću. Za svaki slučaj imajte pripremljenu bocu s octom da neutralizirate lužinu ako nešto krene krivo.
 6. Posudice, pomagala i radna površina ne smiju biti od aluminija jer lužina uništava metal. Najbolji su plastika i nehrđajući čelik.

Osnovna oprema

Svatko priprema sapuna na malo drugačiji način i s različitim pomagalima. Zato smo načinili listu s prijedlozima. Osim dobre zaštitne opreme trebate i:

 • lonac zapremnine od 4-5 litara
 • manji lonac
 • kuhaču
 • mikser
 • kalupe od plastike, silikona ili metala (Važno: Kada se koriste metalni kalupi njih treba obložiti folijom za hranu (plastičnom, ne aluminijskom). U suprotnom će lužina reagirati s metalom i sapun ćete morati baciti u smeće.)
 • plastične posudice
 • kuhinjsku vagu
 • kutljaču (»šeflju«)
 • termometar za izradu sapuna

Važno: Svi predmeti koji se koriste za izradu sapuna ne smiju se nakon toga koristiti za kuhanje ili pečenje.

Ako niste još sigurni želite li sami izraditi svoj sapun, preporučamo Vam DIY-set “Saponificazione” marke La Saponaria.

Na stranici ovog proizvoda pronaći ćete detaljnije informacije kao npr. upute za izradu sapuna i nekoliko recepata.

Recepti

Sada ćemo Vam ponuditi dva jednostavna recepta s kojima možete započeti.

Sapun s maslinovim uljem

Ovaj sapun se vrlo jednostavno izrađuje i jeftin je.

Sastojci:

 • 500 g maslinovog ulja
 • 64 g NaOH
 • 150 g vode

Izrada:

Pomiješajte sve sastojke i gotovu masu ulijte u kalup. (Važno: UVIJEK polagano dodavajte NaOH u vodu, u suprotnom može doći do »eksplozije«.) Ostavite osam tjedana na hladnom, tamnom i suhom mjestu da »sazrije«. Što dulje sapun stoji, to će biti bolji.

»Popust (nesaponificirani udio ulja)« ovog sapuna je oko 4%.

--

Mirisni sapun

Ako želite napraviti jednostvni sapun s prekrasnim mirisom, ovaj recept je upravo za Vas.

Sastojci:

Izrada:

Zagrijte kokosovo ulje dok ne postane tekuće, zatim pomiješajte sve sastojke. (Važno: UVIJEK polagano dodavajte NaOH u vodu a ne obratno, u suprotnom može doći do »eksplozije«.)

Gotovu masu ulijte u kalup i ostavite 8 tjedana na hladnom, tamnom i suhom mjestu da »sazrije« i da sapun bude spreman za upotrebu.

»Popust« (nesaponificirani udio ulja)« ovog sapuna je oko 6-7%.

--

Važno kod saponifikacije: Svako ulje ima svoj vlastiti faktor saponifikacije. Kada u nekom receptu promijenite ulje, morate nanovo izračunati količinu kaustične sode. Ovdje su linkovi na kalkulator odnosno na tabelu.