Pranje kose – ne mora se uvijek koristiti šampon

Nekad se kosa rjeđe prala

Još prije nekoliko desetljeća se kosa prala jednom u otprilike svaka dva tjedna. Danas kosu često peremo kosu svakodnevno, što i nije najbolje. Često pranje može dovesti do nadražene i masne kože vlasišta, prhuti, lomljive kose pa čak i ispadanja. Naša je kosa zbog toga postala ovisna o regeneratorima, maskama za kosu i uljima.

Ne radi se izbacivanju svih proizvoda za njegu kose iz kupaonice ali postoji toliko alternativnih proizvoda i načina koje se isplati barem jednom isprobati.Klasični šampon je svako od nas isprobao. A kako je s krutim šamponima, praškom za pranje kose, glinom za pranje ili kućanskim pripravcima?

Sode bikarbone i jabučni ocat

Počinjemo sa starim kućanskim pripravkom. Sastojke možete pronaći u mnogim kućanstvima – takoreći, njega kose iz kuhinje. Vlasište i kosa se jednostavno operu pomoću soda bikarbone, dakle natronom, i nakon toga isperu s razrijeđenim jabučnim octom. Ovaj domaći pripravak ima jednu prednost, nema nikakvih ostataka kao što su silikoni, parafini ili umjetne boje odnosno mirisi. Osim toga, veoma je jeftin. Koža veoma dobro podnosi soda bikarbonu pa se može koristiti i kod osjetljivog vlasišta i kose.

Primjena je jednostavna: pomiješajte vrhom punu jušnu žlicu soda bikarbone s pola litre mlake vode. Jabučni se ocat mora razrijediti u istom omjeru s mlakom vodom. Mješavinu soda bikarbone tada jednostavno nanesite na vlasište, ostavite malo da djeluje i isperite je mješavinom jabučnog octa. Na kraju kosu isperite vodom.

Ovaj kućanski pripravak ostavlja kosu mekom i sjajnom. Potrebno je određeno vrijeme da se vlasište privikne na njega. Tek nakon četiri do šest tjedana možete očekivati optimalne rezultate. Do tada se može dogoditi da se pojavi prhut odnosno kosa se može brže mastiti. I kod obojene kose je potrebno pripaziti jer soda bikarbona izvlači nanesenu boju iz kose.

Biljni prašak za pranje kose marke Khadi

Ovaj se prašak ne pjeni ali temeljito čisti kosu na veoma nježan i prirodan način. Može se koristiti i kao šampon za bebe jer ne sadrži nikakve kemijske tvari i veoma je blag.

Ghassoul glina za pranje marke TEA Nature

Ova potpuno prirodna mineralna glina dolazi iz Maroka gdje se već stoljećima koristi za njegu kose. Radi se o potpuno ekološkom sredstvu za čišćenje tijela i kose. Za pranje kose dovoljno je pomiješati glinu s vodom u pastu. Masnoća iz kose i vlasišta se uklanja i kosa postaje svilenkasta, sjajna i podatna.

Čvrsti šamponi

Ovo je prava i ekološki prihvatljivija alternativa tekućim šamponima. Njihovi recepti ne zahtijevaju vodu, ali su gotovo identični onima za konvencionalne šampone. To ih čini kompaktnima, zahtijeva manje materijala za pakiranje i manje prostora. Također su izuzetno ekonomični - u prosjeku je jedan čvrsti šampon jednak dvjema bočicama tekućeg proizvoda. Povrh toga, proizvodi su idealni i za putovanja jer štede prostor i lako ih je nositi u svojoj prtljazi.

Biste li se radije držali klasičnog šampona, ali izbjegavali kemikalije? Onda ovdje možete pronaći naš veliki izbor prirodnih šampona. Provjerite sada!