Hidrolati: nježniji rođaci eteričnih ulja

Hidrolati ili cvjetne vode, kako ih se još naziva, su pojam koji je poznat rijetkima – potpuno nepravedno. Jednako su učinkoviti kao i s njima povezana eterična ulja.

Što je hidrolat?

Hidrolat nastaje kod proizvodnje eteričnih ulja vodenom destilacijom. Kod ovog procesa dolazi do koncentriranja svih, u ulju topivih i masnih sastojaka u ulje. Ali biljke sadrže i mnoge sastojke koji su topivi u vodi i koji se skupljaju u destiliranoj vodi, hidrolatu.

Zašto hidrolati nisu poznatiji?

Ranije su hidrolati smatrani otpadom koji nastaje kod izrade dragocjenih eteričnih ulja. Danas znamo da hidrolati imaju slična svojstva kao i eterična ulja kod kojih nastaju.

Kako hidrolati djeluju?

Ove su cvjetne vode jednako učinkovite kao i njihovi uljni rođaci, ali su puno nježnije. Zbog toga su idealne za osobe s osjetljivom kožom, djecu i trudnice. Savršeni su i za dugotrajne terapije.

Na što je potrebno pripaziti kod kupnje hidrolata?

Kod kupnje hidrolata je na prvom mjestu kvaliteta. Kupujte proizvode samo kod proizvođača kojima vjerujete.

Kod uskladištenja je veoma važno da se nalaze na tamnom i hladnom mjestu uz konstantno istu temperaturu. Kako se kod ovog proizvoda radi o vodenoj otopini, podložniji je napadu bakterija nego eterična ulja. Najbolje je da kupujete proizvode koji imaju raspršivače, jer kroz takav poklopac u bočicu ulazi manje kisika.

Zašto je moj hidrolat mliječan? Da li je pokvaren?

Postoje bistri i mliječni hidrolati. Ovdje se ne radi o tome da li je hidrolat dobar ili ne, riječ je o procesu proizvodnje. Mliječni hidrolati su koncentriraniji, dakle u njima se nalazi više aktivnih tvari. Mliječni hidrolat je znak kvalitete.

Gdje se hidrolati mogu primjenjivati?

Hidrolati su svestrani. Evo nekoliko mogućnosti primjene:

  • Komprese: Kod upala, sportskih povreda, opekotina od sunca ili manjih rana se hidrolati mogu koristiti kao hladni oblozi.
  • Inhalacija: Neki se hidrolati mogu koristiti za inhalaciju kod bronhitisa.
  • Oralno doziranje: Hidrolate je moguće uzimati i oralno. Prije uzimanja ih je potrebno razrijediti s vodom u pravilnom omjeru.
  • Kao začin: Hidrolati imaju predivan miris i mogu svakom jelu dati poseban dodir.
  • Kao osvježivač prostora: Hidrolati se mogu, kao i eterična ulja, koristiti u mirisnim lampama.

Uz to se hidrolati mogu koristiti i za čišćenje lica ili kod brijanja, ali i kao sastojak kozmetičkih proizvoda ili dezodoransa koje sami izrađujemo.

U Ecco Verde shopu nudimo veliki izbor hidrolata raznih poznatih proizvođača. Evo naših preporuka:

CMD Naturkosmetik Hamamelis Hydrolat nudi umirujuću njegu nadražene i nečiste kože. Hladi, osvježava i savršena je za osjetljivu kožu.

Za masnu i nečistu kožu preporučujemo pročišćavajući La Saponaria hidrolat ružmarina .

Florame hidrolat kamilice nudi optimalnu njegu crvenila. Pogodan je za sve tipove kože, a posebno za osjetljivu i suhu kožu.

Pročišćavajući i tonizirajući Biopark Cosmetics organski hidrolat kadulje pomaže kod akni.

Biopark Cosmetics organski hidrolat eukaliptusa nije samo koristan za problematičnu kožu, već se može koristiti i kao vodica za ispiranje usta.

Kao klasik za njegu, ružina vodica ne smije nedostajati! Antos hidrolat miriše zavodljivo. Osim što njeguje kožu, ovo je i prekrasan prirodni parfem.

Farfalla paprena vodica pogodna je za njegu umorne kože, rashlađivanje u vrućim ljetnim danima i svjež dah.