Hidrolati: nježniji rođaci eteričnih ulja

Hidrolati: nježniji rođaci eteričnih ulja

Hidrolati ili cvjetne vode, kako ih se još naziva, su pojam koji je poznat rijetkima – potpuno nepravedno. Jednako su učinkoviti kao i s njima povezana eterična ulja.

Što je hidrolat?

Hidrolat nastaje kod proizvodnje eteričnih ulja vodenom destilacijom. Kod ovog procesa dolazi do koncentriranja svih, u ulju topivih i masnih sastojaka u ulje. Ali biljke sadrže i mnoge sastojke koji su topivi u vodi i koji se skupljaju u destiliranoj vodi, hidrolatu.

Zašto hidrolati nisu poznatiji?

Ranije su hidrolati smatrani otpadom koji nastaje kod izrade dragocjenih eteričnih ulja. Danas znamo da hidrolati imaju slična svojstva kao i eterična ulja kod kojih nastaju.

Kako hidrolati djeluju?

Ove su cvjetne vode jednako učinkovite kao i njihovi uljni rođaci, ali su puno nježnije. Zbog toga su idealne za osobe s osjetljivom kožom, djecu i trudnice. Savršeni su i za dugotrajne terapije.

Na što je potrebno pripaziti kod kupnje hidrolata?

Kod kupnje hidrolata je na prvom mjestu kvaliteta. Kupujte proizvode samo kod proizvođača kojima vjerujete.

Kod uskladištenja je veoma važno da se nalaze na tamnom i hladnom mjestu uz konstantno istu temperaturu. Kako se kod ovog proizvoda radi o vodenoj otopini, podložniji je napadu bakterija nego eterična ulja. Najbolje je da kupujete proizvode koji imaju raspršivače, jer kroz takav poklopac u bočicu ulazi manje kisika.

Zašto je moj hidrolat mliječan? Da li je pokvaren?

Postoje bistri i mliječni hidrolati. Ovdje se ne radi o tome da li je hidrolat dobar ili ne, riječ je o procesu proizvodnje. Mliječni hidrolati su koncentriraniji, dakle u njima se nalazi više aktivnih tvari. Mliječni hidrolat je znak kvalitete.

Gdje se hidrolati mogu primjenjivati?

Hidrolati su svestrani. Evo nekoliko mogućnosti primjene:

  • Komprese: Kod upala, sportskih povreda, opekotina od sunca ili manjih rana se hidrolati mogu koristiti kao hladni oblozi.
  • Inhalacija: Neki se hidrolati mogu koristiti za inhalaciju kod bronhitisa.
  • Oralno doziranje: Hidrolate je moguće uzimati i oralno. Prije uzimanja ih je potrebno razrijediti s vodom u pravilnom omjeru.
  • Kao začin: Hidrolati imaju predivan miris i mogu svakom jelu dati poseban dodir.
  • Kao osvježivač prostora: Hidrolati se mogu, kao i eterična ulja, koristiti u mirisnim lampama.

Uz to se hidrolati mogu koristiti i za čišćenje lica ili kod brijanja, ali i kao sastojak kozmetičkih proizvoda ili dezodoransa koje sami izrađujemo.

Ecco Verde ima veliki izbor hidrolata raznih renomiranih proizvođača. Neke od naših preporuka:

Za umirujuću njegu nadražene i nečiste kože preporučujemo CMD Naturkosmetik hidrolat hamamelisa. Hladi, osvježava i savršen je za osjetljivu kožu.

Za masnu i nečistu kožu preporučujemo hidrolat ružmarina od MaterNatura.

Kod crvenila dobro djelovanje ima hidrolat rimske kamilice od MaterNatura. Pogodan je za sve tipove kože, prije svega za osjetljivu i suhu kožu.

Kod problema s aknama preporučujemo hidrolat od organske muškatne kadulje od Biopark Cosmetics.

Hidrolat od organskog eukaliptusa od Biopark Cosmetics nije samo pomoć kod nečiste kože, već se može koristiti i kao vodica za ispiranje usta.

Vodica od cvjetova ruža marke Farfalla miriše i više nego zavodljivo. Osim što je dobra za njegu kože, izvrstan je prirodni parfem.

Farfalla hidrolat organske mente koji je savršena za njegu umorne kože, hlađenje za vrućih ljetnih dana i svježi dah.