Eterična ulja u "uradi sam" kozmetici

Eterična ulja u "uradi sam" kozmetici

Eterična se ulja ne koriste samo kao mirisi. Veoma učinkovite esencije mogu se koristiti i u kozmetici gdje daju koži vrijedne hranjive tvari. Ali pažnja: eterična se ulja nikada ne smiju stavljati na kožu u čistom obliku.

Zašto se eterična ulja koriste u kozmetici?

Eterična se ulja, prije svega, koriste u prirodnoj kozmetici, jer imaju protuupalna, antibakterijska i antiviralna svojstva. Isto tako, potpuno su prirodan konzervans. Osim toga, na razne načine pozitivno djeluju na ljudski organizam.

Ako želite sami izrađivati kozmetičke proizvode i posegnete za eteričnim uljima, obavezno pripazite na kvalitetu. Samo potpuno čista eterična ulja imaju gore navedena djelovanja. Kod korištenja eteričnih ulja za kozmetiku potreban je oprez. Ulja nadražuju kožu a može doći i do alergijskih reakcija.

Kako djeluju eterična ulja?

Eterična su ulja visoko učinkovite tvari koje je uvijek potrebno koristiti s mjerom opreza. Postoje različita ulja s različitim djelovanjem:

Miris ulja djeluje na limbički sustav u mozgu, u kojem se na primjer obrađuju osjećaji. Zbog toga neka ulja djeluju stimulirajuće.

Pojedine molekule preko kože dolaze do krvotoka gdje se integriraju u membranu stanica i utječu na tjelesne procese. Tako te molekule mogu poticati izgradnju stanica ili metaboličke procese.

Savjeti za primjenu kod "uradi sam" kozmetike

Nemojte nikada dopustiti direktan dodir eteričnih ulja sa sluznicom ili očima. Izbjegavajte i nanošenje čistog eteričnog ulja na kožu. Uvijek radite s rukavicama i zaštitnim naočalama Koncentracija eteričnih ulja u kremama nikada ne smije prelaziti 0,5%.

Pojedine osobe mogu imati snažne reakcije na eterična ulja. Sljedeće osobe bi trebale izbjegavati korištenje eteričnih ulja:

  • osobe s alergijama
  • osobe koje boluju od epilepsije
  • trudnice
  • bebe i djeca
  • starije i/ili slabije osobe
  • osobe s povišenim krvnim tlakom

Ako želimo koristiti eterična ulja trebali bismo se konzultirati s obiteljskim liječnikom – bez obzira da li pripadamo rizičnoj skupini ili ne.

Koja su ulja pogodna i za što su pogodna?

Ovdje možete pronaći popis (nije potpun) eteričnih ulja koja se općenito smatraju dobro podnošljivim i veoma je mala mogućnost iritacija. Ipak su moguće individualne alergijske reakcije. Zbog toga vas molimo da se uvijek prije korištenja posavjetujete s liječnikom ili kod proizvođača.

Područje primjene

Odgovarajuća ulja

Normalna koža

Lavanda

Ruža

Geranija

Masna i mješovita koža

Citronela

Mirta

Geranija

Vetiver

Nečista koža i akne

Manuka

Mira

Mirta

Palisandar

Čajevac

Suha ili zrela koža

Sjemenke mrkve

Linaloe

Ruža

Geranija

Palisandar

Vetiver

Tamjan

Ylang-ylang

Nadražena koža

Benzoin

Smilje

Manuka

Pačuli

Geranija

Stolisnik

Celulit

Crvena naranča

Niaouli

Palmarosa

Ružmarin

Sandalovina

Borovica

Čempres