Color-Correcting: korekcija kože pomoću šminke

Color-Correcting: korekcija kože pomoću šminke

Niti jedan čovjek nema besprijekornu kožu ili perfektan ten. Male nečistoće, prištići, podočnjaci i ostalo jednostavno se svako malo pojave – a ne bi li bilo odlično da možemo učiniti da te male mrlje jednostavno nestanu?

Dobra vijest je da je to uistinu moguće i to pomoću lukavog trika, Color-Correcting. Radi se o make-up tehnici koja se bazira na principima nauke o bojama. Ideja je vrlo jednostavna: komplementarne boje, dakle one koje su suprotne u spektru boja i ističu se kada se međusobno kombiniraju. Dakle crvena neutralizira zelenu, žuta ističe plavu.

Kod Color-Correcting jedna boja se izjednačava s njenom komplementarnom bojom. Tako se crvenilo, blijedi ten, podočnjaci i mnogo ostalih nedostataka može odlično neutralizirati.

Postupak

Color-Correcting se uvijek primjenjuje nakon dnevne kreme. Važno je da se sve boje međusobno dobro pomiješaju. Radi se o tome da se šareni tonovi stope s kožom. Zato treba izbjegavati oštre linije. To znači da se kremaste teksture prvo nanose pomoću kista ili aplikatora i nakon toga se dobro razrade pomoću spužvice. Nakon kratkog čekanja nastavlja se uobičajenim tekućin puderom ili make-upom.

Četiri osnovna tona

U Color-Correcting koriste se četiri boje: zelena, žuta, lila i boja breskve. Te četiri boje čine osnovne tonove; nije potrebno više boja. Pogledajmo malo detaljnije ove četiri boje:

Zelena

je komplementarna boja crvenoj, zbog čega je korektor sa zelenom nijansom najbolji za primjenu kod malih prištića, crvenih kapilara itd. Za crvenilo na većem području zeleni primer je bolji od korektora.

Žuta

neutralizira plavu i ljubičastu. Njome se najbolje prekrivaju tamni podočnjaci i blijedi ten. Važno je da se komplementarna boja nanese samo na ona mjesta koja su stvarno tamna. Kod kože s plavkastim podtonom preporučuje se tekući puder sa žutom nijansom. Za vrlo svijetlu kožu preporučuje se svijetložuti ton, a za tamniju kožu tekući puder s jačom narančastom nijansom.

Lila

pomaže i kod pigmentnih mrlja kao i kod podočnjaka. Ova boja je optimalna za vraćanje sjaja umornoj i lagano žućkastoj koži. Ako ste pod stresom ili imate zdravstvene probleme, lila boja ispod make up-a učinit će čuda za Vaš ten.

Boja breskve

djeluje, kao i rosé, kao tretman svježine za umornu kožu. Ove boje vraćaju sjaj svijetloj koži i području oko očiju. Pomoću ovih boja mogu se prekriti pigmentne mrlje te plavkasta i zelenkasta mjesta na koži.

Različiti proizvodi

Naravno da postoje raznoliki oblici ponude ovih boja. Među njima su npr.:

  • olovke u boji
  • palete boja
  • kompaktni puderi (koji često ujedinjuju više komplementarnih boja)
  • kremasti proizvodi
  • ...

Bez obzira koji proizvod koristite, važno je da se on ciljano nanese na problematična mjesta, jer jedino tako on može postići svoje neutralizirajuće djelovanje. Na primjer, kremasti proizvodi pružaju jaku prekrivenost. Oni su odlični za preciznu korekciju madeža. Za korigiranje većih površina najbolji je kombinirani proizvod.