Savjeti i trikovi za njegu nakon sunčanja

Savjeti i trikovi za njegu nakon sunčanja

Što je više sunca, to je naša želja za boravkom na otvorenom veća. Sunce podiže raspoloženje i čini nam dobro. Ali istovremeno opterećuje kožu, koja je napeta i počinje svrbjeti. Stoga je osim dobre zaštite od sunca veoma važna i njega nakon sunčanja.

Previše izlaganja suncu može rezultirati opeklinama. To je zajedničko iskustvo svima nama jer to se dogodilo svakoj osobi i vrlo je vjerojatno će se ponovo dogoditi. No, kako nastaju opekline? Pretjerano izlaganje UVB zračenju, dovodi do pucanja u DNA ovojnici. Stanice kože bivaju oštećene, zbog čega dolazi do upale potkožnog tkiva. UVA zračenje ima isti učinak, ali je potrebno više vremena za te procese. Budući da UVA zrake prodiru dublje u kožu, dolazi "samo" do oštećenja kolagena, što smanjuje elastičnost kože i dovodi do stvaranja bora.

Opekline od sunca nalikuju opekotinama na koži prvog i drugog stupnja. Dolazi do crvenila, osjećaja topline, svrbeža i boli. Vrhunac simptoma je postignut nakon 12 do 24 sati. Potrebno je još tri do sedam dana dok simptomi potpuno ne nestanu.

No, čak i ako se krema za sunčanje koristiti i opekline su spriječene, koža nakon sunčanja nije u top formi. Sunce, vjetar i toplina nju isušuju. Zbog nedostatka vlage mogu se pojaviti bore. Za regeneraciju kože postoje proizvodi za njegu kože nakon sunčanja koji podržavaju samo-iscjeljivanje kože, a koji su jednako važni kao i razdoblje od najmanje dvanaest sati koliko bi morali dopustiti našoj koži da se odmara od sunca. Pogotovo potkoljenice i tako zvano područje »sunčane terase« (čelo, nos, brada, obrazi, ramena, dekolte) zahtijevaju posebnu njegu.

Evo nekoliko savjeta:

  • Kod proizvoda za njegu poslije sunčanja vrlo je važno da hidratiziraju. Trebali bi biti bez aditiva. Parfemi i parabeni nadražuju kožu koja je već doživjela dovoljno stresa. Regeneracija i regulacija ravnoteže vlage u koži je u prvom planu.
  • U ljeti su hidrolati (cvjetne vodice)obavezni. Primijenjeni na koži, oni pružaju osvježenje, hlade i opuštaju. Pogodni su i za djecu.
  • Već je dugo aloe vera poznata kao proizvod za njegu kože. Sastojci ove biljke su upravo savršeni za njegu nakon sunčanja. Hidratizira, djeluje protuupalno i pomaže kod zacjeljivanja rana.

Osim proizvoda za njegu koji podržavaju regeneraciju kože, tu je još niz drugih mjera:

  • Nakon dugotrajnog sunčanja preporučuje se prije odlaska pod tuš najprije malo ohladiti kožu u hladovini. Za tuširanje je najbolja mlaka voda. Topla ili hladna voda šokira kožu i može odgoditi njezin oporavak. Ručnikom samo lagano tapkajte kožu, bez trljanja, jer je to može dodatno nadražiti.
  • Važnu ulogu igra i »njega iznutra«. Time se misli na pravilnu prehranu. Voće i povrće pomažu sa svojim vitaminima i fitokemikalijama (sekundarni biljni metaboliti) regeneraciju kože. Mrkva, na primjer, pomaže u kompenzaciji beta-karotena u koži. Što se više izlažemo suncu, to bi više trebali unositi tekućine, kako bi nadoknadili gubitak tekućine kroz kožu.

Konačno, poseban savjet: kokosovo ulje ne samo da ima izvrstan okus, već kada se primjeni kao mast, ima učinak hlađenja. Zbog svog vitamina E smiruje kožu. Budući da prodire u dublje slojeve kože, dobro je za osobe sa suhom i ispucalom kožom. Ono obnavlja i sprečava nastajanje bora.

Prvi dio naše serije na temu "zaštita od sunca" možete pronaći ovdje.