Shea maslac – zlato za žene, blagodat za kožu – s receptom

utorak, 13. prosinca 2016

Shea maslac – zlato za žene, blagodat za kožu – s receptom

Shea maslac je u Europi sastavni dio mnogih kozmetičkih proizvoda, jer posjeduje jaka njegujuća svojstva. Veliki dio shea maslaca u Africi se još uvijek ručno proizvodi. Tamo on predstavlja puno više od samog proizvoda za njegu kože.

Malo je proizvoda koji su za ruke bolji od shea maslaca. To mnogi znaju. Ono što mali broj ljudi zna, je porijeklo ovog moćnog proizvoda za njegu kože. Shea maslaca se dobiva mukotrpnim ručnim radom iz plodova karite drveta.

Ovo drvo raste u tropskoj Africi od Senegala do Ugande, zbog čega se to područje naziva i Shea-Belt, odnosno Shea-pojas. Tamo žene izrađuju dragocjeni shea maslac iz sjemenki plodova karite drveta. Maslac, nazvan i „zlato za žene“, proizvode shea-žene, i to u cijelosti ručno i na tradicionalan način. Zato mu je i cijena nešto viša.

Kako se proizvodi shea maslac?

Dugačak je put od sjemenki karite stabla do shea maslaca. Prvo se ručno beru plodovi sa stabla shea oraha i stavljaju se na sušenje. Nakon što ih se zagrije, orasi se suše na suncu i na kraju im se ukloni ljuska i usitni jezgra.

Sada počinje prava proizvodnja maslaca. Jezgre se još jednom suše. Zatim se prže iznad vatre, i o trajanju prženja ovisi kakva će biti boja konačnog maslaca. Od bijele preko žute do crne – sve nijanse su moguće.

Jezgre se još jednom usitnjuju i zatim se sve miješa s vodom. Nastala masa se ručno mijesi i također ručno preša.

Tako nastala masna emulzija stavlja se kuhati tako da se ispari preostala voda. Zatim se još vrući maslac filtrira pomoću pamučne tkanine. Kada se ohladi, maslac je gotov, s time da se većinom prije otpreme još i rafinira. Na taj način se uklanjanju bojila i dobiva se bijeli maslac bez mirisa.

Djelovanje shea maslaca

U Shea-pojasu su pozitivna svojstva plodova karite drva poznate već tisućljećima. Terapeutska svojstva shea maslaca su sljedeća:

  • opušta oštećenu, iritiranu, crvenu kožu
  • smiruje
  • čini kožu glatkom
  • intenzivno hidratizira

U Africi se shea ne koristi samo za njegu kože. To drvo i njegovi proizvodi prate Afrikance od rođenja do smrti. Pritom se koriste svi dijelovi stabla – listovi, plodovi, smola, kora…Ulje se koristi za kuhanje, smola je prirodno ljepilo i omiljena je kao žvakača guma, a ostaci nakon proizvodnje maslaca, koriste se za učvršćivanje koliba i popunjavanje pukotina u zidovima. Shea maslac koristi se također u tradicionalnoj afričkoj medicini. Dakle, to je biljka s mnogostrukom primjenom, koja često predstavlja osnovu života za ljude u Africi.

Regionalna potpora

Danas postoje mnogi proizvođači prirodne kozmetike koji podupiru ženske zadruge u Shea pojasu. Jedan od njih je npr. Farfalla. Ovo švicarsko poduzeće podupire zadruge u Burkini Faso. Dio svojih prihoda Farfalla donira u svrhu poboljšanja životnih uvjeta za ljude koji žive u tom kraju. Podupiru se projekti kao npr. izgradnja bunara ili mlinova.

Balzam za usne – „uradi sam“

Čisti shea maslac je blagoslov za sve koji cijene prirodnu kozmetiku izrađenu kod kuće. Ovaj čvrsti maslac bez mirisa je osnova za različite balzame za njegu ispucale i suhe kože.

U zimi su usnice posebno izložene vjetru i hladnoći. Zbog toga im je potrebna bogata njega. Ovdje Vam nudimo recept za regenerirajući balzam za usnice. Vrlo se jednostavno izrađuje.

Sastojci

Priprema

  1. Ulijte ulje jojobe u čašu i pažljivo ga zagrijte na pari.
  2. Dodajte shea maslac i pustite da se rastopi. Oprez: Ne smije biti prevruće. Ako je potrebno, maknite čašu s pare i neprestano miješajte.
  3. Kada se sve dobro promiješa, ostavite da se masa kratko ohladi.
  4. Dodajte ulje pasjeg trna i jednu kap eteričnog ulja matičnjaka. Dobro promiješajte.
  5. Stavite mješavinu u odgovarajuću posudicu i ostavite da se ohladi.