Pravilna njega zuba

Pravilna njega zuba

U ovom tjednu njege zuba malo ćemo se detaljnije pozabaviti pravilnom njegom zuba.

Kod njege zuba vrijedi pravilo koje isto kao i u svemu u životu: nema brzanja. Potrebno je vrijeme i strpljenje za učinkovitu higijenu usta. A potreban je i pravi pribor za to:

  • četkica za zube
  • pasta za zube
  • konac za zube
  • tekućina za ispiranje usta

Nije uvijek zabavno, ali isplati se, jer samo redovita njega zuba garantira lijepe, njegovane i, prije svega, zdrave zube i jako zubno meso.

Pravilna tehnika pranja

I najbolji pribor za pranje zuba neće pomoći ako je tehnika pranja pogrešna. Zato imamo ovdje nekoliko uputa za Vas. Vjerojatno ih i ne trebate, ali možda ćemo ipak malo osvježiti Vaše znanje.

  • Osnovno pravilo je: uvijek od crvenog prema bijelom. Dakle perite od zubnog mesa prema zubu. Nemojte četkicu pomicati horizontalno.
  • Perite sistematično, od jedna strane prema drugoj. Inače će se dogoditi da neka mjesta operete više puta, a neka niti jednom.
  • Nemojte prejako pritiskati četkicu na zube. To ima dvije negativne posljedice. Prvo, zbog prečvrstog pranja, zubno meso se počinje povlačiti i korijen zuba postaje nezaštićen. Drugo, to šteti zubnoj caklini.
  • Uvijek perite najmanje dvije minute i s vanjske i unutarnje strane zuba.
  • Perite zube dva do tri puta dnevno. Samo redovitim pranjem nestat će eventualne naslage na zubima.
  • Redovito koristite zubni konac. Tako će se najbolje očistiti mjesto između zuba. To su područja do kojih ne može ni najbolja četkica.

Jesu li četkice za zube dovoljne za njegu zuba?

Ovo pitanje se često postavlja. Odgovor je: Da, četkice za zube su dovoljne za optimalnu njegu zuba.

Koju zubnu pastu trebam koristiti?

Zubna pasta se uglavnom koristi za poboljšanje učinka pranja. Ona također uklanja i bakterijske naslage.

Prednost prirodnih pasti za zube je što ne sadrže štetne tvari. U njihovoj proizvodnji nije dozvoljeno korištenja PEG-a, natrijevog lauril-sulfat, triklosana niti drugih kemijskih tvari.

Danas postoje mnoge diskusije treba li pasta sadržati fluor ili ne. Prema aktualnim znanstvenim istraživanjima fluor je i danas, kao što je bio i prije, najvažnija supstanca za sprječavanje karijesa. Zbog toga časopis Ekotest daje loše ocjene pastama bez fluora.

Međutim, postoji veliki broj ljudi, koji naglašavaju prednosti pasti bez fluora. U vrlo visokim dozama fluor, naime, može dovesti do zdravstvenih problema. Opasnost od pasti s fluorom nije dokazana aktualnim znanstvenim istraživanjem, ali kad bi netko tijekom više godinama pojeo veću količinu paste, pojavili bi se značajni problemi.

Hoćete li koristiti pastu za zube s ili bez fluora, ovisi o Vama. U EccoVerde trgovini zato nudimo paste s fluorom kao i paste bez fluora.

Pogledajte ovdje naš asortiman proizvoda za njegu zuba.