Trebam li bezglutensku kozmetiku?

Trebam li bezglutensku kozmetiku?

U posljednje vrijeme naš tim za podršku često odgovara na upite o jednoj određenoj temi: gluten. Učestalo dobivamo sljedeća pitanja:

»Alergična/osjetljiva sam na gluten. Koji kozmetički proizvodi su bez glutena?« odnosno »Moram li koristiti bezglutensku kozmetiku!«

Bezglutenski proizvodi su momentalno vrlo u modi. U posljednjih nekoliko godina može ih se pronaći u svakom supermarketu, a sada osvajaju i kozmetičku industriju. Sve veći broj tvrtki ističe na ambalaži odsutnost ovog alergena u svojim proizvodima, a ovoj temi posvećuje se sve više članaka (pa tako i ovaj)...

Sada se naravno nameću mnoga pitanja: Imaju li bezglutenski proizvodi uopće smisla? Moraju li se osobe koje boluju od celijakije ili koje su osjetljive na gluten odreći kozmetičkih proizvoda koji sadrže gluten – trebaju li te osobe dakle bezglutenske proizvode?

Kratak odgovor glasi: ne.

Naravno da je celijakija ozbiljan problem u prehrani s kojim se ne smije igrati. Danas ima i sve više osoba koje žele izbjeći gluten iz različitih razloga – pa i kada nisu alergične na njega.

Živjeti bez glutena je postalo pravo pitanje životnog stila, koji se u međuvremenu proširio i izvan zidova kuhinje. Međutim kada ljudi počinju oklijevati zbog ulja od pšeničnih klica u svojoj kremi ili zbog ječma u svojem šamponu tada se mora objasniti jedna stvar: do sada ne postoji niti jedan znanstveni dokaz koji bi podupirao tezu da gluten u kozmetičkim proizvodima stvara ikakve probleme.

Čak i osobe koje imaju Dermatitis Herpetiformis Duhring (DHD) i kod kojih je gluten uzrokovao jake upale i mjehure nisu imale problema s kozmetičkim proizvodima jer je kod tih osoba upalna reakcija bila izazvana isključivo unosom glutena i putem probave, što je uzrokovalo autoimunu reakciju. Kod kontakta glutena s kožom ne događa se ništa.

Razlog za to je jednostavan: proteinske molekule glutena su prevelike da bi ih koža mogla apsorbirati. Postoje istraživanja u kojima su znanstvenici nanijeli proizvode s glutenom na kožu osoba s celijakijom. Ni u jednom slučaju nisu bili utvrđeni nikakvi simptomi.

(Napomena: Pokazalo se da hidrolizirani pšenični proteini – HWP ili hydrolyzed wheat protein – u kozmetičkim proizvodima mogu izazvati urtikariju. To se posebno događa kod osoba s ekcemima. Ali to nema veze s celijakijom ili intolerancijom na gluten).

Zaključak

Kozmetički proizvodi koji sadrže gluten ne štete osobama s celijakijom tako dugo dok se proizvod namjerno ne proguta. Da bi se smanjio rizik potrebno je kod proizvoda za njegu usana, kod ruževa, pasti za zube, vodica za ispiranje usne šupljine... paziti na to da ti proizvodi ne sadrže gluten. Tekući puderi te proizvodi za ruke i nokte trebali bi također biti bez glutena jer i nenamjerno mogu dospjeti u usta kada i nesvjesno dodirujemo usnice.

Izvor: Mayo Clinic