Samotamnjenje - sve što morate znati

S proizvodima za samotamnjenje prekrasna ljetna boja u bilo kojem godišnjem dobu danas ne predstavlja nikakav problem. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari, tako da bi se uistinu postigao najbolji rezultat samotamnjenja. Ovdje su naše informacije i ultimativni savjeti za primjenu tih proizvoda.

Jesu li proizvodi za samotamnjenje štetni za kožu?

Proizvodi za samotamnjenje su, naime, najsigurnija varijanta za postizanje tamne boje. Većina proizvoda sadrži kiselinu DHA (dokosaheksenoična kiselina) ili eritrulozu odnosno njihovu mješavinu. Radi se o molekulama šećera, koje inače tijelo samo proizvodi. One su bezopasne. Djelovanje kiseline DHA počinje nakon šest do osam sati, djelovanje eritruloze nakon oko dva dana. Zato je i boja dobivena pomoću eritruloze nešto dugotrajnija.

Djeluju li proizvodi za samotamnjenje kod svakog čovjeka?

Ne, ne kod svakog. Tvari za samotamnjenje su molekule šećera, koje reagiraju s bjelančevinama i aminokiselinama u koži. Međutim kod 10 do 15 posto ljudi ove tvari nedostaju u koži, zbog čega ne dolazi do reakcija.

Koja vrsta proizvoda je prava?

Postoje mnogo različitih varijanti proizvoda za samotamnjenje: losion, gel, krema, sprej ili pjena. Sve vrste proizvoda imaju isto, dobro djelovanje. Isprobajte jednostavno različite varijante i koristite onu koja Vam se najviše sviđa.

Koji intenzitet tamnjenja odgovara mojem tipu kože?

Da bi izbjegli pretamnu i neprirodnu boju, morate paziti na izbor proizvoda. Koristite samo one proizvode koji su za samo nekoliko nijansi tamniji od Vaše trenutačne boje kože. Ukoliko se dvoumite, radije izaberite svjetliju varijantu. Ako ispadne presvijetla, uvijek možete nanijeti još jedan sloj proizvoda za samotamnjenje. To će boju učiniti intenzivnijom. Ako ste kupili pretamni proizvod, ne morate ga baciti. Možete ga pomiješati s običnom kremom. Tako će se smanjiti intenzitet boje.

Napomena: Ako Vam se koža, nakon primjene proizvoda za samotamnjenje, čini lagano narančasta, tada je to znak da postoji poremećaj u zaštitnom sloju Vaše kože. U takvom slučaju provjerite svoje proizvode za njegu. Možda upotrebljavate preagresivni gel za tuširanje ili nešto slično.

Pravilna priprema

Optimalna baza za što dužu trajnost i ravnomjernost tamne boje je glatka, fina koža. Važno je ukloniti odumrle kožne stanice, zadebljanja i sl. Dakle, prije samotamnjenja primijenite neki proizvod za piling. Što je koža bolje glatka, to je tamnjenje ravnomjernije. Nemojte zaboraviti na laktove, pete i koljena. Noge se obavezno moraju depilirati. Dakle: najbolje je dan prije nanošenja proizvoda za samotamnjenje, ukloniti dlačice voskom, brijanjem ili epilacijom. Tako da se koža stigne odmoriti.

Najvažnija je vlažnost kože

Istraživanjem se došlo do zaključka kakva koža najbolje prima boju. Rezultat: Što je veći sadržaj vlage u koži, to ona bolje prima boju. Dakle, nanesite dovoljno hidratantne kreme na kožu prije upotrebe proizvoda za samotamnjenje.

Nemojte se kupati

Nemojte dugo biti u kadi prije nego što mislite nanijeti proizvod za samotamnjenje. Namočeni gornji sloj može biti razlog neravnomjernog tamnjenja.

Pravilna primjena

Ovisno o proizvodu, samotamnjenje je uvijek potrebno izvršiti prema uputama na proizvodu. Kremu je najbolje nanijeti kružnim pokretima. Nakon nanošenja odmah operite ruke i očistite nokte. Možete koristiti i jednokratne rukavice.

Zatim pričekajte da se krema za samotamnjenje POTPUNO upije. To može trajati i do trideset minuta. Ako ćete biti nestrpljivi, tada ćete imati mrlje na odjeći koje se ne daju oprati.

Lice nije isto kao i tijelo

Koža na licu je puno tanja, osjetljivija i nježnija od ostale kože. Zato kreme za samotamnjenje koje se koriste za tijelo nisu prikladne i za lice, koje treba poseban proizvod. Međutim kremu nemojte nanositi na izrast kose i na obrve. Na tim područjima je opasnost od neravnomjernog nijansiranja vrlo visoka.

Pazite na to, da proizvod za tijelo i proizvod za lice imaju istu koncentraciju aktivnih tvari za tamnjenje. Inače ćete nekoliko dana hodati s dvije različite nijanse tamne boje.

Je li moguće trajno tamnjenje?

Proizvodi za samotamnjenje će obojati gornji sloj kože. A budući da se taj dio kože stalno obnavlja, i odumrle stanice se zamjenjuju novima, umjetno tamnjenje traje samo oko tri do četiri dana. Trajanje se može nešto produžiti ako primijenite piling prije nanošenja proizvoda ili ako redovito koristite bogate hidratantne kreme. Ukoliko stalno želite imati tamnu boju, onda morate redovito koristiti proizvod za samotamnjenje.

Upomoć - boja je neravnomjerna!

U takvom slučaju se preporuča da jednostavno još jednom izvršite piling. Međutim to nije najbolja ideja. Koža, koja ionako treba odmor, se novim pilingom dodatno opterećuje, pa ćete neravnomjernu boju zamijeniti crvenilom. Zato to i nije baš najbolja alternativa. Limunov sok također iritira kožu.
Kada prvi puta koristite proizvod za samotamnjenje, najbolje je da počnete s manjom količinom svjetlije nijanse i jednostavno vježbom skupljajte iskustva. Tako igrate na sigurno i ne opterećujete kožu.

Štite li proizvodi za samotamnjenje od UV zraka?

Ne. Vi ćete imati lijepu tamnu boju, ali ona ne štiti od UV zraka. Uvijek dodatno nanesite kremu za sunčanje ako se namjeravati duže vrijeme zadržati na otvorenom.

Želite lijepu tamnu boju? Ovdje ćete pronaći naš izbor proizvoda za samotamnjenje.