Uklanjanje mrlja od šminke bez pranja

Uklanjanje mrlja od šminke bez pranja

Mrlje od šminke su prava gnjavaža. Ali sada više neće stvarati probleme. Postoje metode kako ih se riješiti – i to bez pranja.

Nažalost često se desi da na odjeći ostanu mrlje od make up-a. Ima više razloga za to, ali na kraju mrlja je tu; i kako je ukloniti? Ovdje ćemo Vam dati nekoliko trikova kako se riješiti mrlja – i to bez perilice rublja.

Škrob i prašak za pecivo

Većina kozmetičkih proizvoda sastoji se od masti i boje pa zato treba ukloniti i jedno i drugo. Važno je da brzo reagiramo jer se masnoća brzo širi. Zato treba prvo što više šminke potapkati upijajućom krpom. Za uklanjanje masnoće potrebno je na mrlju posipati jestivi škrob, lagano pritisnuti škrob i ostaviti da djeluje nekoliko minuta.

Zatim uklonimo škrob i navlažimo mrlju. Nakon toga posipamo prašak za pecivo na mrlju i ostavimo da djeluje kako bi se uklonila boja. Posljednji korak ponavljamo tako dugo dok boja ne nestane.

Kod bijele odjeće

S pravim sredstvima mrlje od pudera na bijeloj odjeći ne bi smjele više predstavljati nikakav problem. Pritom prvo treba upiti masnoću pomoću upijajuće krpe. Kada je mrlja suha uzmite žučni sapun, navlažite ga i utrljajte ga u mrlju. Sapun uklanja i boju i ostatak masnoće.

Kockice leda

Tekući puder, sredstva sa samotamnjenje ili korektore najbolje je ostrugati prije nego se osuše. Uzmite kockicu leda i njome trljajte mrlju kružnim pokretima. Tijekom postupka potapkajte mrlju papirnatim ručnikom. Ponavljajte postupak dok mrlja ne nestane iz tkanine.

Najlonke

Sa starim najlonkama mogu se ukloniti puder, rumenilo ili sjenilo. Uzmite najlonke koje više ne koristite i uklonite prekomjerni prah na odjeći. Za to koristite fen (hladni zrak) ili vlastita pluća. Zatim prijeđite najlonkom preko mrlje i tako je »odčetkajte«. Najlonke preuzimaju pigmente boje. Nakon toga stavite najlonku u perilicu rublja i možete ju koristiti za sljedeću mrlju.

Kruh

Ako je potrebna brza intervancija kruh pomaže pri uklanjanju mrlja od ruža ili tekućeg pudera. Uzmite komad kruha ili tost i njime pažljivo utrljajte mrlju. To prije svega vrlo dobro funkcionira kod tamne odjeće. Mrlja doduše ne nestaje u potpunosti, ali ovo je dobra metoda kada imamo stvarno malo vremena.

Maramice za čišćenje

Oprez: Prije primjene maramica za čišćenje potrebno je uvijek prvo isprobati djelovanje kemikalija iz maramice na manje vidljivom mjestu. Ako se na tome mjestu ništa ne događa može se početi sa čišćenjem mrlje pomoću maramice, kružnim pokretima. Najbolje je početi na rubu i lagano čistiti prema sredini.

Kada veći dio mrlje nestane isperite tkaninu tekućom hladnom vodom. Na kraju potapkajte mrlju papirnatim ručnikom.