Čvrsti šampon ili sapun za kosu? Gdje je tu razlika?

Čvrsti šampon ili sapun za kosu? Gdje je tu razlika?

Konačno se možemo oprostiti od šampona i plastičnih bočica i početi koristiti proizvode kojima treba minimalno pakiranje – i svejedno dobro čiste. Ipak , nije uvijek jednostavno snaći se među svim tim različitim oznakama.

U pravilu proizvođači prirodne kozmetike ne prave razliku i obično koriste naziv „čvrsti šampon“, zbog čega može biti teže snaći se među mnoštvom proizvoda. Ipak se mora definirati razlika između čvrstog šampona i sapuna za kosu.

Čvrsti sapuni

Čvrsti su šamponi ekološka alternativa tekućim šamponima. Njihov sastav je sličan tekućim šamponima iz kojih je u potpunosti uklonjena voda. Sastoje se od različitih tenzida, ulja, parfema i bojila. Čvrsti se šamponi pjene kao i tekući ali su puno praktičniji. Jedan komad čvrstog šampona traje kao dvije ili tri bočice tekućeg šampona. pH vrijednost čvrstog šampona je ista kao i prirodna pH vrijednost kože i nema više nervoze na putovanjima.

Sapuni za kosu

Sapuni za kosu su sapuni koji služe za pranje kose (tko bi to pomislio). Proizvode se saponifikacijom masti i ulja pomoću lužina. Proizvodi imaju baznu pH vrijednost zbog čega se preporučuje nakon šamponiranja provesti, takozvano „kiselinsko ispiranje“. Radi se o ispiranju s vodeno-kiselinskom otopinom, odnosno vodom koja je pomiješana s octom ili limunom.

Kiselinsko ispiranje ima mnoge prednosti: zatvara perut, daje prekrasan sjaj i sprječava nakupljanje vapna na kosi. Priprema otopine za ispiranje je jednostavna: jednostavno razrijedite jednu žlicu octa ili čajnu žličicu limunske kiseline u jednoj litri vode. Za osobe koje su uvijek u žurbi ili ne žele same izrađivati ovu otopinu, nudimo već pripremljenu alternativu u katalogu: Kiseli regenerator s geranijom marke Maternatura.

Postoje mnoge varijante oba proizvoda. Danas sve više proizvođača vidi prednosti čvrstih proizvoda za pranje kose i nude sapune ili čvrste šampone za sve tipove kose i svaki ukus. Dok sapun za kosu imaju jednostavniju formulu, čvrsti su šamponi jednostavniji za korištenje jer ne trebaju dodatno ispiranje. Idealan su proizvod za prijelaz s tekućih na čvrste proizvode za pranje kose.

Sad kad znate kako funkcionira koji proizvod, možete odabrati što bi vama najbolje odgovaralo. Evo još nekoliko savjeta za korištenje ovih proizvoda:

Čvrsti su proizvodi praktični, kompaktni, lagani, ekonomični i štede prostor. Jednostavno ih protrljajte između dlanova kako bi dobili pjenu koju zatim stavite na kosu, dok vlasište nastavite direktno masirati sapunom ili rukama. Potrebno je samo malo proizvoda.

Veoma je važno da ove proizvode pravilno čuvamo i štitimo od stajanja u vodi tako da ih odmah nakon korištenja ostavimo da se dobro osuše.

Čvrsti su proizvodi izuzetno praktični na putovanjima jer ih je veoma jednostavno staviti u ručnu prtljagu. Kad su suhi, stavite ih u posudu za sapun ili neki drugi spremnik.

Otkrijete našu ponudu čvrstih šampona i sapuna za kosu.