Njega kože za tinejdžere

Njega kože za tinejdžere

Poteškoće sa kožom najčešće se pojavljuju u pubertetu, znači točno u razdoblju kada su mladi ionako pojačano osjetljivi na svoj izgled. Stoga je bitna pravilna njega, kako bi se izbjegle veće poteškoće.

Pubertet naglo povećava proizvodnju hormona, što na razne načine djeluje na tijelo. Posebno je od toga pogođena koža. Najveće poteškoće su prištevi, nečista koža i akne.

Važna je prevencija

Njega kože počinje sa odabirom pravog proizvoda. Mnogi sastojci mogu se negativno odraziti na kožu. Ovdje dajemo dva primjera:

Mirisne tvari: Određene mirisne komponente pod utjecajem svijetla i kisika stvaraju supstance koje potiču upalne procese u žlijezdama lojnicama.

PEG: Polietilen glikoli, kratko nazvani PEG, također predstavljaju poteškoću, jer kožu čine propusnu za štetne tvari te se sumnja da su općenito štetni.

Njega za mladenačku kožu

  • Najvažnije je da koža može disati. Stoga proizvodi, koji na koži ostavljaju tanak film nisu uvijek dobri. Ako do kože ne doprije zrak, ona nije u mogućnosti odvesti vlagu, što potiče stvaranje klica. Stoga je najveće geslo njega koja ne zatvara pore.
  • U pubertetu često je povećana proizvodnja loja, stoga se u većini slučaja masne tvari ni ne stavljaju u njegujuća sredstva.
  • Losioni bez emulgatora manje nadražuju kožu. Također bi trebalo izbjegavati i agresivne tenzide.
  • Pažnja: prečesta i intenzivna njega loša je. Preopterećuje kožu, što pak može dovesti do prišteva i nadražaja.
  • Važna je higijena, ali u pravilnom omjeru. Prečesto pranje potiče veću proizvodnju loja, jer se koža isušuje. Suha koža vodi do svrbeža, pa tako može doći do infekcija. Često je za čišćenje dovoljna samo voda.
  • Uska odjeća ima isti efekat kao i površinski film. Koža ne može disati, stvara se vlaga i množe se klice.
  • Modni nakit i ostali jeftini modni dodaci često sadrže nikal. U dodiru sa znojem nastaju jaki alergeni koji vode do crvenila, svrbeža i stvaranje mjehurića. Ovdje treba pripaziti.
  • Također važnu ulogu igra i prehrana. Danas se sve češće pazi na liniju. Dijete mogu biti okidač za poteškoće sa kožom. Npr. masne kiseline utječu na upalne procese u tijelu. Ukoliko se zbog jednostrane prehrane unose previše krivih masnih kiselina, negativne posljedice toga biti će vidljive na koži. Također se ne smiju podcjenjivati međusobni utjecaji sa drugim sredstvima, kao npr. sa lijekovima. Problem leži u tome da se uzroci i posljedice tešku povezuju. Dobar liječnički savjet može otkloniti probleme sa kožom, ali samo ako se utvrde povezanosti. Kozmetičarka u konačnici može nešto učiniti samo na temelju vidljivih posljedica.
  • Također i kod šminke vrijedi da koža mora moći disati. Dobro prekrivajuće podloge možda dobro prekrivaju nečistu kožu, ali upravo su one često i razlog za takvu kožu.

Njegujući proizvodi sa certifikatom prirodne kozmetike ne sadrže problematične sastojke koji inače nadražuju kožu. Mnoge marke imaju njegujuće proizvode koji su posebno razvijeni za mladenačku kožu. Ovdje je naš izbor:

Protiv prišta/akni:

FANGOCUR Akne mineralni sapun

Ovaj sapun posebno je razvijen za čišćenje kože sa aknama, prištevima i miteserima. Sastojci ovog ručno izrađenog sapuna suzbijaju upalne procese.

BURT'S BEES Herbal Blemish Stick - biljna olovka protiv akni

Ovaj stik sa kombinacijom prirodnih djelotvornih tvari istovremeno vrlo efikasno, ali i nježno suzbija akne i prišteve.

PRIMAVERA aktivni gel protiv pišteva sa kaduljom

Ovaj brzo upijajući gel antibakterijska je njega za miješovitu i masnu kožu, smanjuje mitesere i kaduljom i ekstraktom vrbe efikasno djeluje protiv prišteva.

Protiv nečiste kože:

FARFALLA In balance - matirajući fluid

Nježan fluid od farfalle pročišćava, profinjuje i smiruje te je savršen za nečistu kožu i mješovitu kožu.

PURE SKIN FOOD Beauty ulje za mladu i mješovitu kožu

Kombinacija djelotvornih, čisto biljnih ulja pomaže u odstranjivanju nečistoća i u profinjenju izgleda kože. Posebno za nečistu i mješovitu kožu.

BJOBJ Teen mlijeko za čišćenje lica

Mlijeko za čišćenje lica je posebno razvijeno za čišćenje mlade kože. Čisti nježno i prirodno sa maslacem kakaa i vitaminom E.

FUN'ETHIC "Être Ado" miceralna vodica za čišćenje lica

Ova vodica za čišćenje savršena je za čišćenje kože i za odstranjivanje šminke. Prirodni sastojci djeluju antibakterijski i suzbijaju nečistu kožu, a bez da ju pri tome nadražuju.

INDEMNE Unexpected paket

Paket za čišćenje kože sadrže dva losiona i vodicu za čišćenje. Idealan je za njegu kože, nježno čišćenje i kao prevencija od akni i prišteva.

Za njegu kože:

BJOBJ Teen krema za lice

Ova krema za lice posebno je razvijena za mladu kožu koja zbog povećane proizvodnje sebuma ima uljni odsjaj. Pomaže u ponovnoj uspostavi ravnoteže. Također je pogodna kao podloga za šminku.

FUN'ETHIC"Être Ado" tonizirajuće ulje za njegu

Ovo lagano ulje intenzivno njeguje i hidratizira kožu, bez agresivnih sastojaka. Može se koristiti i multifunkcionalno kao hidratantna njega za tijelo, kao serum za lice i kao maska za kosu.