»Testirano na nikal« – što to znači?

»Testirano na nikal« – što to znači?

Mnogi proizvodi koje imamo u Ecco Verde trgovini nose oznaku »Testirano na nikal«. To znači da su ti proizvodi posebno testirani na sadržaj nikla i da su sigurni za osobe alergične na nikal. Ti proizvodi sadrže nikal u najmanjim tragovima (manje od 0,00001%), zbog čega ne bi smjelo doći do nikakvih alergijskih reakcija (one se nikada ne mogu 100% isključiti).

Alergiju na nikal ima mnogo ljudi na cijelom svijetu. Za te osobe je važno da što je više moguće izbjegavaju proizvode koji sadrže nikal. Međutim, kako se prepoznaje alergija na nikal? Pogledajmo pobliže uzroke, simptome i ostalo.

Metal nikal

Nikal je srebrno-bijeli sjajni metal. Ubraja se u kemijske elemente i važan je sastojak u legurama metala. Zato se nikal najvećim dijelom koristi u oplemenjivanju čelika i uglavnom se industrijski prerađuje. Metali oplemenjeni niklom su čvršći i otporniji na koroziju, tj. hrđanje.

Nikal je prirodni sastavni dio biljaka. Važan je za biljni metabolizam, a kao element u tragovima vrlo je važan i za ljude. Prosječna dnevna potreba za niklom kod odrasle osobe je 0,2 do 0,5 mg. Ta količina se većinom pokriva putem prehrane.

Dermatitis: Alergija na nikal

Kod dermatitisa uzrokovanog niklom radi se o alergijskoj reakciji tijela kada ono dođe u kontakt s niklom. Imunološki sustav greškom prepoznaje ione nikla koji dođu u tijelo kao štetne, zbog čega dolazi do pretjerane obrambene reakcije.

Simptomi alergije na nikal pojavljuju se u većini slučajeva s odmakom od 12 do 72 sata i prostorno su ograničeni na područje koje je došlo u kontakt s niklom. Apsorpcija se u prvom redu događa kod direktnog kontakta s kožom. Modni nakit npr. često sadrži nikal. Znoj ima kiselu pH-vrijednost i otapa ione nikla iz metala, koji neometano prodiru u kožu i dospijevaju u tijelo. Međutim do reakcije može doći i nakon konzumacije jela koja su vrlo bogata niklom. Alergija na nikal ubraja se zato i u kontaktne alergije kao i u alergije na neke namirnice.

U svijetu ima oko 8% osoba koje pate od alergije na nikal. Industrijske zemlje su uglavnom jače pogođene od zemalja u razvoju, jer tamo jednostavno postoji veće izlaganje niklu zbog proizvoda koji sadrže nikal. Stopa senzibilizacije u pojedinim državama se zbog toga vrlo razlikuje. U SAD-u pati na primjer 35 do 40% stanovništva od alergije na nikal, dok je taj broj u Francuskoj oko 14%.

Uzroci

Nikal, kao element u tragovima, je za nas ljude od životne važnosti. Ali ako je doza previsoka, tada dolazi do alergije. Nitko se ne rađa s alergijom na nikal. Ona uvijek prvo nastaje u slučaju intenzivnog kontakta s ovim metalom.

Kao sastavni dio legura nikal je praktički u svim metalnim predmetima (jedino je titan u potpunosti bez nikla), od nakita (jeftinog ili skupog) preko predmeta u kućanstvu do mobilnih telefona. Sadržaj samog nikla nije ono što je odlučujuće, već kolika je njegova količina koja se oslobađa i prodire u tijelo. Oslobađanju iona nikla pogoduju sljedeći faktori:

 • konzervansi
 • kiseline
 • znoj
 • visoke temperature

Nikal se nalazi u skoro svim namirnicama. Međutim, biljni proizvodi imaju u pravilu više nikla nego životinjski. Za razliku od prodiranja preko kože, gdje je važan stupanj oslobađanja nikla, kod namirnica se radi o stvarnom sadržaju nikla.

Oprez je potreban i kod izbora kuhinjskog posuđa. Jela koja imaju visoki sadržaj kiselina, npr. kiselo zelje ili umak od rajčice, mogu otopiti ione nikla iz metala, koji zatim dospijevaju u jelo. Na taj način i bezopasna jela mogu također izazvati alergijsku reakciju.

Rizik od oboljenja može biti uzrokovan različitim faktorima. Tako npr. faktori koji oslabljuju prirodnu barijeru kože mogu povećati rizik od oboljenja. Tu se ubrajaju

 • bakterije
 • kemikalije
 • upale
 • UV-zrake

Simptomi

Najčešći simptom alergije na nikal je alergijski kožni ekcem. Najčešće pogođeni dijelovi tijela su:

 • ruke i prsti - > zbog prstena, kvaka, tastatura ...
 • područje oko pupka - > gumb na hlačama, kopča remena, piercing
 • zglobovi - > narukvice ili satovi
 • uši - > naočale, naušnice
 • usna šupljina - > aparatić ili proteza za zube
 • pazusi - > zbog iona nikla koji se unose hranom i izlučuju putem znojnih žlijezda

Za ovakav kožni ekcem je karakteristično crvenilo, svrbež i otekline. Mogu se pojaviti i gnojni mjehuri ili pustule.

Ako sumnjate da imate alergiju na nikal, tada morate obavezno provesti alergijski test i posavjetovati se s liječnikom o tome koje proizvode trebate izbjegavati.

U našem katalogu možete pronaći različite proizvode testirane na nikal. Na ovom linku su filtrirani svi proizvodi za koje su poduzeća navela da imaju certifikat da su testirani na nikal: kliknite ovdje.

Organski prirodni proizvodi ne sadrže nikal, a ako ga neki make-up proizvod prirodno sadrži, tada je sadržaj nikla u postotcima tako nizak, da ga se može označiti bezopasnim. Prirodni proizvodi su svi vrlo dobro podnošljivi, a posebno oni koji su pogodni za osobe s alergijama ili za osjetljivu kožu, kao npr. marka Pai ili Alva sensitiv.

Obratite također pozornost na marke koje imaju BDIH-pečat kada se radi o sastojcima koji ne sadrže mineralna ulja. Tu je vrlo mala vjerojatnost da proizvodi sadrže nikal.

Zbog sigurnosnih razloga preporučljivo je testirati nove proizvode na način da uzmete mini ili putne veličine kako bi vidjeli kako koža reagira. Možete napraviti i patch-test, tj. isprobati proizvod na manje vidljivom mjestu na koži.