Istine i laži o prirodnoj kozmetici

Istine i laži o prirodnoj kozmetici

Sve što je prirodno, nije i održivo

Prirodni sastojci, ali nažalost i greenwashing su u modi. Prirodni sastojci se sve češće hvale i mnogi certifikati obećavaju zelenu, čistu savjest. No, vrijedi pomno pogledati certifikat, popis sastojaka i ambalažu – jer nije sve što je zeleno dobro i za vas i prirodu.

Demeter vs. Bio

Demeter se smatra najstarijim i najstrožim organskim certifikatom u svijetu. Za razliku od konvencionalnih certifikata organske kvalitete, ovaj certifikat za biodinamičke proizvode ne uključuje samo sirovine, već kontrolira i preradu i pakiranje. Za razliku od razne organske kozmetike, nikakvi konvencionalni sastojci nisu dopušteni. Najmanje 90% korištenih sirovina mora zadovoljavati kriterije Demeter, a preostalih 10% mora biti barem organsko. Suprotno tome, mnogi proizvodi sebe nazivaju organskim ako je samo jedan sastojak organski proizveden, svi ostali mogu proizaći iz konvencionalne proizvodnje. Mnoge oznake - od "vegansko" do "bez mikroplastike" - namijenjeni su stvaranju svjesti o okoliüu i organskoj kozmetici, ali su često namjerno varljivi.

Čega nema u proizvodu

Najmanje koliko i sastojci su važni što nije uključeno u proizvode za njegu. Često se kritične tvari koriste i u prirodnoj kozmetici kako bi se proizvodi mogli jeftinije proizvoditi ili kako bi se bolje pjenili ili mirisali. Kritike sežu od zdravstvenih aspekata, poput oštećenja kožne barijere derivatima mineralnih ulja ili iritantnih mirisa, do ekoloških točaka kao što je krčenje prašume za plantaže palminog ulja. Mikroplastika - djelomično kao tekuća mikroplastika - također se može naći u mnogim kozmetičkim proizvodima, koja se putem vode vraća na naše tanjure.

Dok većina certifikata prirodne kozmetike dopušta dodatke za koje nije dokazano da su štetni, kozmetika Demeter ima "pozitivnu listu". Ovaj popis uključuje sve aditive za koje je dokazano da nemaju negativan učinak na ljude, životinje ili okoliš te su stoga odobreni za proizvodnju kozmetike Demeter.

Održivo pakiranje

Nije sve što je zeleno dobro i za okoliš. Iako mnoge tvrtke poduzimaju važan korak prema održivom pakiranju, nisu sve alternative automatski ekološke. Na primjer, "zelena plastika" često zahtijeva velike površine uzgoja za sirovine kao što je šećerna trska. Ova plastika je često izrađena od obnovljivih sirovina, ali nije biorazgradiva i jednako izdržljiva i u konačnici ništa bolja od konvencionalne plastike.

Holistička, održiva kozmetika stoga se oslanja na višekratne sirovine kao što su staklo ili aluminij. Oni imaju vrlo visoku stopu recikliranja i mogu se ponovno koristiti gotovo beskonačno ako se vrate u ciklus sirovina.

Organski, baš onako kako vi to zamislite

Zbog visokih Demeterovih standarda, postoji samo nekoliko kozmetičkih linija s narančastim pečatom. Austrijska linija organske kozmetike sa grožđem dieNikolai jedna je od tih holistički održivih kozmetičkih proizvoda i ide i korak dalje: većina sastojaka dolazi izravno iz vlastitih biodinamičkih vinograda Nikolaihof Wachau, što znači da su transportni putevi sirovina posebno kratki. Proizvodi su potpuno bez palminog ulja, mikroplastike i ne sadrže umjetne mirise ni konzervanse. Kao rezultat toga, popisi sastojaka su kratki, a proizvodi su posebno dobro podnošljivi. Pakirano u materijale koji se mogu reciklirati za najmanji mogući utjecaj na okoliš.