Njega kože u jesen

Kako padaju temperature, tako se mijenjaju i potrebe kože za sredstvima njege. Ako ne želimo suhu, ispucalu kožu, trebamo se pripremiti.

Jesen nam donosi mnoge pogodnosti vezane uz kožu: UV zračenje je slabije nego u ljetu pa zbog toga kožu ne moramo tako snažno štiti i više ne stari tako brzo. Na žalost postoje i nedostaci: suhi grijani zrak i hladnoća koji za posljedicu imaju suhu, nadraženu kožu.

Za to postoje mnogi razlozi:

  • Najprije se zbog hladnoće sužavaju krvne žile, dolazi do slabije prokrvljenosti a samim time i do smanjene opskrbe hranjivim tvarima.
  • Žlijezde lojnice kod nižih temperatura smanjuju izlučivanje i dolazi do bržeg isušivanja kože.
  • Kod temperatura nižih od 8 stupnjeva više se ne može širiti tanki masni zaštitni sloj kože.

Ako koža ne dobiva dovoljno bogate njege, ubrzo dolazi do napetosti, suhoće, svrbeži i manjeg pucanja kože. U težim slučajevima dolazi do snažnog pucanja kože.  Kako do toga ne bi došlo s njegom je potrebno započeti prije pojavljivanja prvih simptoma. Ako zakasnimo, potrebno je puno dulje da se koža ponovno regenerira.

Obratite pažnju na postupnu promjenu proizvoda za njegu, kako bi dali koži dovoljno vremena da se privikne. U protivnom može doći do nečistoća.

Ovdje su naši savjeti z svilenkasto-mekanu kožu i u tijekom zime:

Tekućina

Pripazite da uvijek unosite dovoljno tekućine. U tijelo je potrebno unijeti najmanje dvije litre tekućine na dan. U protivnom će vašem tijelu nedostajati tekućine i doći će do isušivanja kože.

Čišćenje

Za vašu je kožu tuširanje bolje od kupke jer koža nije tako dugo u dodiru  s vodom i ne dolazi do gubitka masnoća. Tuširajte se samo s mlakom vodom i koristite losione za tuširanje koji vraćaju masnoće vašoj koži. Oni koži vraćaju izgubljenu vlagu. Ako se ne želite odreći svoje kupke, koristite dodatke za kupanje s hidratantnim sastojcima.

Zaštita od sunca

Iako sunce na jesen i u zimi nije tako snažno, to ne znači da nije štetno. Kada ste dugo na otvorenom, za jasnih, sunčanih dana, UV zaštita je važna i za vrijeme hladnih mjeseci. Zaštitni faktor bi trebalo biti najmanje 10.

Nastavak slijedi u drugom dijelu.