Menstrualne čašice - praktične, higijenske, podcijenjene

Menstrualne čašice - praktične, higijenske, podcijenjene

Iako postoje već desetljećima, tek vrlo malo žena zna za njih. Neopravdano.

Menstrualne čašice su vrsta posudica, koje se stavljaju u vaginu i tamo skuplja menstrualnu tekućinu. Mogu se više puta upotrijebiti i, ovisno o modelu, imaju zapreminu od 30 ml.

Prve patente za ovu vrstu proizvoda za mjesečnu higijenu, prijavila je jedna Amerikanka u 30-tim godinama prošlog stoljeća. Međutim, o njima se tek u posljednje vrijeme više govori i to s pravom. Menstrualne čašice imaju ekološke, financijske i zdravstvene prednosti.

Prednosti

Menstrualne čašice imaju mnoge prednosti. Neke od njih su:

  • Sigurna zaštita: One pružaju sigurnu zaštitu od propuštanja i potpuno su nevidljive.
  • Trajnost: Uz pravilnu upotrebu, jedna čašica može se koristiti i do deset godina.
  • Ekološki aspekt: Za razliku od tampona i uložaka, ovdje ne nastaje otpad. Okoliš se manje zagađuje.
  • Povoljna cijena: Već nakon kratkog vremena, vidi se isplativost menstrualne čašice nasuprot ulošcima i tamponima, jer ju nije potrebno uvijek iznova kupovati. S vremenom se primijeti ušteda.
  • Zdravlje: Čašice se proizvode od medicinskog silikona, koji ne sadrži štetne tvari. Tako se tijelo ne izlaže štetnim tvarima. Tamponi su npr. često izbijeljeni ili sadrže druge problematične tvari.
    Osim toga, menstrualna čašica ne isušuje vaginu. Jednu četvrtinu tekućine koju apsorbiraju tamponi čine prirodni i važni vaginalni sekreti. Uz upotrebu menstrualne čašice održava se prirodna pH-vrijednost vagine i sprječavaju se iritacije. Zato su ove čašice prava alternativa za žene koje su sklone alergijama, infekcijama ili gljivicama.
  • Dugotrajna upotreba: menstrualna čašica se bez problema može nositi 12 sati. Kad je puna, jednostavno je ispraznite i ponovno umetnite.
  • Konačno ne morate brinuti, da li ste zaboravili ponijeti rezervni uložak ili tampon

Primjena

Presavinutu čašicu stavite u vaginu. Ona će se tamo sama raširiti. Postoje različite tehnike umetanja koje možete pogledati na internetu. Kada se dobro namjesti, čašica ne može skliznuti, jer ju drže vaginalni mišići i vakuum. Čašicu nije potrebno svaki puta mijenjati, kao tampon, već ju jednostavno izvadite, ispraznite, isperite i ponovno umetnite. Uglavnom je dovoljno da se čašica prazni dva puta na dan.

Čašica se može nositi i noću i tijekom bavljenja sportom.

Kao što vidite, menstrualne čašice su prava alternativa ulošcima i tamponima a uz to su jeftinije, zdravije i ekološke.

Ovdje možete kupiti menstrualnu čašicu Organicup.