Zmajeva krv

Otkrijte s nama što se krije iza ove tvari koja ima tako bajkovit naziv.

Nazivaju ju je zmajeva krv i radi se o smoli koja se dobiva iz raznih biljaka. Znanstveni naziv glasi croton lechleri.

Ova dragocjena tvari koristi se u razne svrhe još iz antičkog doba, na primjer u medicini ili za izgaranje (slično kao tamjan). Još se i danas ova tvari koristi u kozmetičkim proizvodima i lijekovima. Postupak dobivanje smole vrlo je jednostavan. Zareže se kora ili grana dotične biljke i skuplja se dragocjena smola koja kapa iz reza.

U antičko doba vjerovalo se da se izgaranjem ove dragocjene smole tjera zlo, neutraliziraju negativnosti te da se tako privlače ljubav i sreća. U stvari smola, koja je prije svega poznata u Južnoj Americi, posjeduje razne ljekovite osobine. Upotrebljava se kod malarije, glavobolje, anemije, …

Istraživanja su sada otkrila i izvanredno kozmetičko djelovanje protiv nastanka bora. Zmajeva krv, sintetizirana kao ulje ili kao sastojaka, na koži stvara vodootporan film koji sprečava da ispari vlaga koja se nalazi u koži. Preporuča se u zaštiti kože od slobodnih radikala i strija, a bez da se pri tome opterećuje koža. Croton lechleri poboljšava ton i teksturu kože te ublažava oštećenja koja su nastala uslijed UVB zračenja.

Osim toga smola djeluje kao antikoagulans te je stoga izvanredna za tretiranje rana, ekcema i drugih poteškoća sa kožom. Sadržani taspini pospješuju proces iscjeljivanja, jer je to tvar koja stimulira iscjeljivanje stanica. Uz to zmajeva krv sadrži i proantocianidine. Iz toga pojma skriva se tvar koja ekstremno pospješuje iscjeljivanje rana.

Šamani još i danas u Južnoj Americi vrlo vješto koriste ljekovite biljke u magičnim ritualima, pa tako i zmajevu krv zbog svojeg posebnog djelovanja.

Kemijski sastav croton lechleri-a je kompleksan. Glavni sastojci su proantocianidinici, tanini, alkaloidi i lignan. Zmajeva krv pogodna je za oralnu primjenu kao lijek, ali i za lokalnu primjenu. Kod oralnog uzimanja često se propisuje kod raznih bolesti kao što je to dizenterija, čirevi na želucu, kašalj i urtikarija. Kod lokalne primjene koristi se u kozmetičke svrhe: za ublažavanje svrbeža kod uboda insekata, kod upala usne šupljine, herpesa, hemoroida i reume.