Čišćenje dimom

Čišćenje dimom

Čišćenje dimom i njegova povijest

Može se pretpostaviti da je čišćenje dimomišlo ruku pod ruku s "otkrićem" vatre i razvilo se iz činjenice da su različite vrste drva davale različite mirise kod gorenja dok su ljudi sjedili oko vatre. No nisu samo arome bile različite – pušenje je sigurno utjecalo i na raspoloženje. Što je čovjek bolje počeo razumijevati prirodu i ljekovito bilje oko sebe, a što je brže učio o ljekovitosti i mirisima, to je pušenje i čišćenje dimom brže ulazilo u njegove rituale. Jedan dim se koristio za bolesti, neki za opuštanje, drugi za zazivanje bogova, pri čemu je dim uspostavljao vezu između smrtnika i bogova.

Još u starom Rimu zahtjevi za zdravljem, blagoslovom žetve ili potomstvom slali su se "per fumum" - s dimom - bogovima. U tom kontekstu, ne čini se iznenađujućim da se iz toga razvio pojam "parfum". Unosna trgovina proizvodima za dimljenje i pušenje razvila se u sjevernoj Africi, Grčkoj i Rimu. Dragocjena smola je u Europu donesena iz Afrike i arapske regije takozvanim putem tamjana.

Tamo je bila velika potražnja za proizvodima za pušenje i dimljenje, osobito u srednjem vijeku, nakon što su gradovi i naselja naglo rasli, a higijenski uvjeti koji su vladali mogli bi se u najmanju ruku opisati kao katastrofa. Kako bi se zaštitile od bolesti ili kako bi se okončale već razularene epidemije, pokušavalo se dimom kontrirato bolestima. Takozvani dim straha, trebao bi ukloniti "demone bolesti" iz zraka. Za to se uglavnom koristila sandalovina i začinsko bilje poput majčine dušice, smreke, lovora, kadulje i ružmarina zbog ugodnog mirisa.

I danas se pušenje i čišćenje dimljenjem koristi u raznim kulturama za uspostavljanje kontakta s precima, za meditaciju ili u ritualima čišćenja doma i psihe. Za to postoje posebni dani ili određeni događaji, kao što su solsticij, pun mjesec, rođenje, vjenčanje ili smrt. Pušenje je također iznimno popularno kao ritual na takozvane noći dimljenja - noći između Božića i blagdana sveta tri kralja. Ali se u nekim kulturama koristi i za ljubavni život. Arome bi trebale stvarati romantičan ugođaj i pojačati erotsko raspoloženje.

Djelovanje

Spaljivanje biljaka oslobađa posebne mirisne molekule koje u organizam ulaze kroz zrak koji udišemo. Zarobljene su od strane osjetilnih stanica, koje zauzvrat šalju poruke u mozak. Proslijeđeno na odgovarajuća područja u živčanom sustavu, to čak može utjecati na hormonsku ravnotežu. Kao rezultat toga, razvijaju se raspoloženja i osjećaji koji utječu na ljudsko biće u cjelini: tijelo, podsvijest i njegovu dušu. Budući da pušenje također potiče odmor, može dovesti do dubokog opuštanja u nakon udisanja dima.

Što su zapravo proizvodi za dimljenja i pušenje?

Pod taj povod spadaju svi materijali koji zajedno s dimom ispuštaju i mirise tijekom procesa izgaranja: bez obzira radi li se o smoli, drvetu ili bilju. Bogate su eteričnim uljima i dostupne su u obliku čistih tvari (smole, bilje, drva ili dijelovi biljaka), kao i mirisne mješavine, mirisne štapiće ili čunjiće.

Metode dimljenja

Dimljenjena ugljenu

Važno je imati pravi žar, koji ne smije biti prevruć, inače će aromatični proizvodi izgorjeti na njemu. Ako se u peći stvorio bijeli sloj pepela, žar je savršen. Važan je i redoslijed stavljanja tamjana: u kadionicu prvo stavite smolu, a zatim začinsko bilje kako ne bi prebrzo izgorjelo. Najbolje je koristiti tvrdu, suhu smolu koja je ostavljena da se suši nekoliko godina.

Ako nemate peć, koristite poseban drveni ugljen ili gotove pločice za drveni ugljen koji se stavljaju u vatrostalnu posudu. Kao zaštita od požara ispod ploče za ugljen preporuča se pijesak ili sitno kamenje. Idealno je da se na taj način dime smole, koje su posebno pogodne za ovu vrstu, jer samo kroz toplinu žeravice mogu u potpunosti razviti svoje karakteristične arome.

Grijač i sito

Pušenje s grijačem i sitom ne razlikuje se od principa mirisnih lampi. Umjesto posude za ulje, cjedilo s mješavinom tamjana stavlja se na grijač, gdje izuzetno nježno svijetli. Velika prednost ove metode je što se razvoj dima može posebno dobro regulirati razmakom između sita i plamena. Također je posebno pogodan za začinsko bilje i mješavine tamjana. One ne smiju gorjeti, već polako "venuti" i lagano dimiti.

Mirjani štapići i čunjići

Najjednostavniji i najpraktičniji način pušenja i kađenja je korištenje gotovih mirisnih štapića ili čunjeva. Sve što trebate je prikladan držač u kojem će tamjan sigurno svijetliti. Jednostavno zapalite vrh, ugasite plamen i pustite da se štapić zamagli. Na taj način ravnomjerno širi svoj aromatični miris po prostoriji dok potpuno ne izgori.

U ovom trenutku važno je obratiti posebnu pozornost na kvalitetu mirisnih štapića! Jer jeftina roba sa sintetičkim sastojcima ponekad čak može biti opasna po zdravlje. Stoga je bolje uzeti skuplje proizvode, istražiti prije kupnje i koristiti poznate brendove. Zemlja porijekla također može dati podatke o kvaliteti, jer iskustvo pokazuje da najkvalitetniji proizvodi dolaze iz Japana, Nepala i Tibeta. Treba istaknuti kvalitetu švicarskog brenda farfalla, koji uz mirisne štapiće Faircense jamči ne samo korištenje prirodnih i certificiranih sirovina, već i strogo postupanje prema smjernicama fair trade.

Ne biste se trebali prečesto i predugo izlagati mirisnom dimu – u svakom slučaju manje je više. Neophodna je i ventilacija kako mirisni štapići ne bi postali zdravstveni problem. Provjerite postoji li dobra cirkulacija zraka kroz otvorene prozore i vrata kako bi se dim mogao raspršiti. Idealno je koristiti mirisne štapiće na otvorenom.

U našoj kategoriji dimljenih proizvoda pronaći ćete sve što vam je potrebno za pušenje.

Savjeti:

  • Prilikom dimljenja obavezno koristite vatrostalnu podlogu!
  • Nikad ne ostavljajte tamjan bez nadzora i ne pušite u blizini zapaljivih predmeta!
  • Ne pušite u prisustvu djece, trudnica ili životinja!