Njegovana koža usprkos hladnoći

Njegovana koža usprkos hladnoći

Naša koža je zimi posebno zahtjevna. Tada je pravilna njega veoma važna.

Zašto naša koža zimi pati?

U zimi temperature padaju i to djeluje na našu kožu jer promjene u temperaturi imaju utjecaj na njezin metabolizam. Što je temperatura niža, to su žlijezde lojnice neaktivnije. Koža više ne dobiva dovoljno masti, što pak ima utjecaj na prirodnu zaštitnu barijeru kože koja slabi.

Uz to dolazi i činjenica da kod niskih temperatura nema dovoljno vlage u zraku. U kombinaciji sa suhim, toplim zrakom u grijanim stanovima i uredima i velikim temperaturnim razlikama između zatvorenih i otvorenih prostora, koža gubi mnogo vlage.

Osobe koje i inače imaju problema sa suhom kožom u zimi imaju još više problema. Koža se počinje zatezati, svrbi, a u ekstremnim slučajevima dolazi do pucanja ili nastajanja ekcema.

Kako njegovati?

Sve se svodi na smanjivanje, odnosno zaustavljanje gubitka vode iz kože. Ako vlagu zadržimo u koži, nećemo imati nikakve probleme. Zbog toga je najbolje koristiti masti ili ulja (posebno su dobra ulja badema ili jojobe). Kreme koje su izrađene specijalno za njegu kože zimi mogu spriječiti isušivanje kože. Negativna strana je ta da pri tome često imamo osjećaj da kože ne može disati jer se blokira znojenje i oslobađanje topline – poznato kao efekt okluzije.

Ipak, kožu je od niskih temperatura najbolje štititi masnim sredstvima, posebno lice.

Nemojte zaboraviti na njegu usana. Usne su veoma osjetljive i lako pucaju.

Kod krema za lice koje sadrže veći postotak vode, potrebno je pripaziti kad temperature padnu ispod nule i kada se moramo zadržavati na otvorenom. Može doći do ozeblina ili upala.

Što je još u zimi veoma važno: odgovarajuća zaštita od sunca. Prije svega je kada boravimo na većim visinama, na primjer u planinama, zaštita neophodna. Snijeg reflektira svjetlo i pojačava djelovanje, na prvi pogled, ne tako jakog sunca.

Nemojte zaboraviti na čišćenje

Naravno da ne smijemo zaboraviti na čišćenje kože. Najbolje je da u zimskom razdoblju koristimo blaga sredstva koja zatim nadopunjujemo pravilnom njegom. Tako čestice prljavštine ne mogu začepiti pore i preventivno se djeluje protiv upala.

Kod čišćenje koristite mlaku vodu. Previše vruća voda dodatno isušuje kožu. I duge kupke bi trebalo izbjegavati (osim ako ne koristite posebna ulja za kupanje).

Za lice preporučujemo i redovitu upotrebu hidratantnih maski.

Dovoljno tekućine

Naravno da sav napor da zadržimo vlagu u koži nema smisla ako te vlage već nema. Pripazite stoga na dovoljan unos tekućine u organizam. Dvije litre tekućine na dan bit će dovoljne.

Kontrola vlage u zraku

Suprotno od vanjskih prostora, vlagu u zraku u zatvorenim prostorima možemo kontrolirati. Za kožu je najbolje da postotak vlage u zraku bude između 40 i 60%. U stambenim prostorima možete na to utjecati uzgajanjem lisnatog cvijeća ili postavljanjem posudica s vodom na radijatore ili u blizinu izvora topline.