Zaštita osjetljive kože beba

Koža je veza između unutrašnjosti i okoline, osjetilni organ koji nas štiti i istovremeno povezuje s vanjskim utjecajima. Koža kod beba je veoma osjetljiva i potrebna njoj je posebna njega.​

Koža nije samo najveći organ ljudskog tijela. Preko kože čovjek osjeća dodir, temperaturu i bol. Prva osjetilna iskustva čovjek prima kroz kožu. Zbog toga je još gore ako djeca pate od kožnih bolesti.

Koža obavlja mnoge vitalne funkcije. Služi za zaštitu, izlučivanje, regulaciju temperature, senzornu percepciju i disanje.

Dječja koža međutim, još nije u potpunosti razvijena i zato je još uvijek vrlo osjetljiva. Nedostaje masno tkivo ispod kože, žlijezde lojnice još ne proizvode masnoće i postoji veća osjetljivost  na hladnoću i toplinu nego kod odraslih.

Zbog tih razlika koža beba zahtijeva posebnu njegu. Prilikom odabira ispravnih proizvoda za njegu kože potrebno je pripaziti na nekoliko stvari. Proizvodi za bebe trebali bi

  • sadržavati što manje sastojaka;
  • biti bez mineralnih ulja, omekšivača, eteričnih ulja, konzervansa, boja i parfemskih tvari; 
  • biti dermatološki testirani;
  • biti dizajnirani posebno za bebe - odnosno posebno blagi i uravnoteženi.

Savjeti za pravilnu njegu:

  • Ne nanositi previše ​​kreme i masti.
  • Zimi koristiti masne kreme za lice i uši, kako bi zaštitili djecu od hladnoće.
  • Nemojte koristiti puder.  Dijete bi ga moglo udahnuti.
  • Kod kupanja kao dodatak koristite npr. bademovo ulje, kako se koža ne bi pretjerano opterećivala.
  • Što je više moguće, dopustite da pelenska zona bude na zraku. To sprječava iritaciju kože.
  • Pamuk je bolji od sintetičkih tkanina, jer se lako čisti, prozračan je i bolji za kožu. Svila je također opcija kod posebno osjetljive kože.

Dakle, kada je u pitanju njega beba, potrebno je prije svega izbjegavati nepotreban stres i podržati slabu zaštitnu funkciju kože beba. Kod novorođenčadi, dovoljno je brzo pranje s ručnikom ili spužvom i toplom vodom. Usput rečeno, svaki dan je potrebno prati samo ruke, lice, kožne nabore i pelensko područje.

Kada je beba stara nekoliko tjedana, više ne postoje nikakve prepreke protiv povremenog kupanja. Dijete ne treba kupati dulje od 10 minuta i ne više od dva puta tjedno. Temperatura vode treba biti optimalnih 37 Celzijevih stupnjeva. Proizvodi koji podržavaju zaštitnu funkciju kože, su dobra ideja. Nakon kupanja ne smijete zaboraviti sušenje. :-)

Kako biste vidjeli koje sve proizvode za njegu beba nudi Ecco Verde, kliknite ovdje.