Znakovi starenja kože

Znakovi starenja kože

Koža kod svake osobe stari drugačije, zbog čega su i pojedini znakovi starenja drugačije izraženi. Ali, što su to uopće  znakovi starenja kože?

Promjene na molekularnoj razini

Vanjsko starenje kože započinje na molekularnoj razini. Rezultati su – od bora do staračkih pjega – opće poznati. Uzročnici pak su, manje poznati. S vremenom se koža mijenja. Tada dolazi do sljedećih procesa:

  • razvijaju se mikro-upale
  • razgrađuju se kolagen i elastin
  • sužavaju se periferne krvne žile
  • usporava se dioba stanica (nakon 30-te godine, najkasnije od 40-tih dolazi do vidljivih promjena)

Ovi su procesi odgovorni za vidljive znakove starenja kože.

Znakovi starenja kože

Da vidimo kako se koža može promijeniti tijekom vremena. Ovo su najvažnije kategorije:

Tanke linije zbog suhe kože

S godinama dolazi do smanjene proizvodnje sebuma u koži. Manje lipida i ceramida u gornjem sloju kože znači da koža više ne može dobro skladištiti potrebnu vlagu. Jedan od tih faktora koji  zadržavaju vlagu, a koji se smanjuje, je na primjer hijaluronska kiselina. Ona može pohraniti vodu u količini koja je 1000 puta veća od njene vlastite težine i lagano je ispuštati u kožu.

Što je manje lipida i vlage u koži, to se pojavljuje više tankih linija. Uz to, koža postaje gruba i ljušti se.

Dublje bore

Nastajanje bora je ekstremno ubrzano utjecajem UV zračenja, jer dolazi do veoma brze razgradnje velikih količina kolagena. Kolagen je odgovoran za učvršćivanje potkožnog sloja. Ako popusti, nastaju oštećenja u matrici kože – posljedica su bore i smanjena elastičnost kože.

Manja elastičnost

Što se tiče smanjivanja elastičnosti kože:  godinama dolazi do sve veće razgradnje strukture kože. Do toga dolazi prije svega kada koža lagano stari – ne dolazi do stvaranja kolagena u epidermi zbog povećanog UV zračenja. U tom slučaju ne dolazi do stvaranja dubokih bora već koža postaje opuštena. Najprije je to vidljivo u područjima oko oči i usana.

Proširene pore i povećanje nečistoća

Kod starijih osoba pore postaju sve vidljivije. To je povezano s razgradnjom kolagena i elastina kao i smanjenom elastičnosti kože. Pore više nisu tako čvrsto zatvorene i otvaraju se kao lijevci.

Proizvodnja sebuma se s godinama smanjuje, ali ne prestaje. Ako uz to koža sve više i više gubi vlagu, pojedini enzimi slabije djeluju i dolazi do keratinizacije. Dugoročno dolazi do začepljenja pora i nastajanja nečistoća.

Osjetljivost

Ako koža postaje osjetljivija, radi se o kombiniranom efektu zbog povećane suhoće i gornjem sloju kože koji postaje sve tanji. Vanjski utjecaji imaju veći utjecaj na kožu koja stoga jače reagira – dakle postaje osjetljivija.

Rosacea

To je naziv za pojavu sitnih, crvenih vena na obrazima i nosu. Zbog sve tanje kože i usporene sposobnosti obnove, koža se više ne može tako dobro regenerirati. Dolazi do povećanja krvnih žila koje su sve bolje vidljive zbog tanje kože.

Hiperpigmentacija

Na suncu postajemo tamniji jer se melanin nakuplja u pojedinim stanicama. Ali dolazi i do stvaranja novih stanica koje proizvode melanin, a koje ostaju u koži. To se ne događa redovito a da bude još gore, te se stanice grupiraju. Tako dolazi do pigmentnih mrlja ili hiperpigmentacije. Što je tijekom života koža više izložena UV zračenju, to je učinak jači.

Zaključak

Kao što smo već na početku zaključili, svaka osoba stari na svoj način. Znakovi starenja izraženi su kod nekog manje, kod nekog više. Kod nekog su izraženije bore, neko ima više staračkih pjega a neko ima izražene crvene vene.

Zbog toga je veoma teško davati općenite savjete za njegu. Oni su dobra osnova ali dugotrajno je potrebno njegu kože prilagoditi individualnim potrebama. Kod univerzalnih krema, koje pomažu protiv svega, aktivni su sastojci u veoma malim koncentracijama. Učinkovita borba protiv starenja kože na molekularnoj razini moguća je samo uz pomoć pravih aktivnih sastojaka u pravim koncentracijama.