Lijepa koža nakon 40 – zahvaljujući pravilnoj njezi!

Lijepa koža nakon 40 – zahvaljujući pravilnoj njezi!

Starija koža ima drugačije zahtjeve od mlade – ali još uvijek može biti glatka i atraktivna. Za to vam je potrebna samo pravilna njega.

Mnoge se osobe, starije od 40 godina, još uvijek osjećaju mlado, veselo, u formi, prepuni energije. Kako bi i vaša koža odražavala to stanje potrebna njoj je posebna njega. Nakon 40. pojavljuju se prve bore, koža gubi svoju napetost, postaje suha.

To je pravo vrijeme da započnete s wellness programom.

Uzroci starenja kože

Bore nastaju zbog smanjenja proizvodnje kolagena u koži dok se istovremeno već postojeći kolagen razgrađuje. I proizvodnja sebuma se usporava zbog čega koža postaje suša.

Najkasnije od 40-tih je veoma važno započeti bitku s individualnim znakovima starenja kože.

O kojim se to znakovima radi, možete saznati ovdje.

Općeniti savjeti

 • Poticanje proizvodnje kolagena – Proizvodi s vitaminima A i C poboljšavaju proizvodnju kolagena. I polipeptidi su učinkoviti.
 • Održavati kožu vlažnom – Podržite prirodnu hidrataciju kože uz pomoć njegujućih lipida i hidratantnih proizvoda. Veoma su dobri proizvodi koji sadržavaju prirodne faktore koji se javljaju i u koži kao što su : urea, glicerin, hijaluronska kiselina i laktati. Biljna ulja su najbolji način za unos lipida, jer su lipidi iz biljnih ulja najsličniji lipidima koji se nalaze u koži.
 • Spriječiti nastajanje daljnje štete – Za oštećenja kože su najčešće krivi slobodni radikali koji nastaju zbog utjecaja iz okoline, previše sunca, nikotina ili upalnih procesa. Vitamini (prije svega C i E), polifenoli i koenzim Q10 se aktivno bore protiv mogućih štetnih utjecaja.
 • Borba protiv znakova starenja kože – Kod svih ostalih proizvoda za njegu potrebno je odrediti kako i na koji način vaša koža stari. Imate bore? Tada upotrebljavajte proizvode koji ciljano pomažu protiv bora. Kod svih je ostalih problema isto. Isprobajte različite proizvode dok ne pronađete optimalnu njegu za svoju kožu.

Lice

Ovo su konkretni savjeti za njegu kože lica koja je često posebno opterećena.

 • Čišćenje kože i piling – Redovito uklanjajte mrtve stanice kože uz pomoć nježnog pilinga. Piling potiče obnovu kože, sprječava nečistoće i osvježava kožu.
 • Hidratantna njega – Jednom tjedno koristite masku za lice koja vlaži i zateže kožu. Svakodnevno bi trebali koristiti proizvode za njegu koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Ona veže vodu u koži, ublažava bore i zateže.
 • Dnevna krema – Mora biti prilagođena vašem tipu kože. UV zaštita je dobra ideja kako bi spriječili daljnja oštećenja kože.
 • Noćna krema – Noćna bi krema trebala sadržavati tvari za regeneraciju.
 • Kretanje i sport – Kretanje potiče cirkulaciju i koža djeluje svježe.

Ruke

Uz lice, ruke stare najbrže. Razlog je tome veoma tanka koža i praktično nepostojeće masno tkivo ispod kože. Osim toga, ruke su najviše podložne stresu i stalni pokreti dovode do »istrošenosti«.

 • Bogata njega – Bogata krema za ruke je veoma važna kako bi koža dobila dovoljno vlage.
 • UV zaštita – Iskoristite mogućnost i zaštite vašu kožu dnevnom kremom koja istovremeno štiti od sunca.
 • Bogata noćna krema – Morala bi sadržavati tvari koje pomažu u regeneraciji kože.

Koža vlasišta

Što smo stariji, to koža vlasišta dobiva manje hranjivih tvari. Ako ne poduzmemo nešto protiv toga, kosa sve više i više gubi na kvaliteti, snazi i sjaju. Kosa postaje sve tanja i lomljiva. To možete spriječiti korištenjem posebnih proizvoda koji jačaju kreatinski sloj kose.

Kao što vidite, lijepa koža nakon 40-te nije čarolija. Potrebno je samo uložiti malo truda, pronaći odgovarajuće proizvode i redovito ih koristiti.