Koji je moj tip kože?

Koji je moj tip kože?

Koža je najveći organ našeg tijela i ima mnogo funkcija. Štiti nas od utjecaja iz okoliša, brine o unutarnjoj ravnoteži, predstavlja granicu prema vanjskom svijetu, i slovi kao ogledalo našeg zdravlja. Ona je tako posebna, da zaslužuje posebnu pažnja i posebnu kozmetičku njegu!

Mlijeka za čišćenje, kreme, piling, maske – deseci različitih kozmetičkih proizvoda skupilo se u našoj kupaonici. Nažalost, mnogi od njih nisu uvijek ono što naša koža uistinu treba. Da bismo koži pružili optimalnu njegu, važno je prepoznati vlastiti tip kože i zatim testirati ne samo proizvode u kupaonici već i one u kuhinji. S pravilnom prehranom i pomoću određenih mikronutrijenata također možemo učiniti nešto dobro za svoju kožu.

Postoje tri osnovna tipa kože: suha koža, masna koža ili njihova kombinacija. Svaki od ta tri tipa ima individualne potrebe i zato treba specifičnu njegu.

Da biste saznali, koji je Vaš tip kože, riješite ovaj kratki test:

1. Nakon čišćenja ili pranja ...

a) imam neugodan osjećaj zatezanja

b) osjećam se svježe

c) nakon nekoliko minuta moja koža postaje sjajnija

2. Ako nakon čišćenja ne nanesem kremu ...

a) moja koža izgleda bez sjaja, ponekad se i malo ljušti

b) moja koža postaje sjajnija, ali samo na čelu, nosu i bradi

c) moja koža na licu je i bez kreme masna.

3. Moje pore ...

a) se jedva vide

b) vide se na čelu, nosu i bradi

c) se jasno vide, posebno na obrazima

A ovdje su rezultati!

Imate najviše odgovora A: suha koža s malim udjelom masnoće

Ovaj tip kože je vrlo raširen i imaju ga uglavnom djeca i stariji ljudi. Koža ima uske pore i više je mat nego sjajna. Koža je suha kada se radi o smanjenoj proizvodnji sebuma u tijelu i koža može apsorbirati samo male količine vlage.

Suha koža je, u pravilu, zategnuta i ima više ili manje duboke linije i bore, ovisno o dobi. Ljudi sa suhom kožom bi trebali najmanje dva puta dnevno koristiti hidratantnu kremu i paziti na hranu koju jedu. Savjetuje se, također, izbjegavati pretjerano korištenje sapuna i gelova za tuširanje. Važno je izbjegavati proizvode s tenzidima i alkoholom te sapune bez masti i vruću vodu, a umjesto toga koristiti blage proizvode za njegu.

Suha koža treba vitamin E (nalazi se npr. u žitaricama, sušenom voću, riži i lisnatom povrću), omega-3 i omega-6 masne kiseline. Vrlo pozitivan učinak ima gama-linoleinska kiselina (GLA), tj. omega-6-masna kiselina, koja sprječava gubitak vlage iz kože. Osim u majčinom mlijeku, GLA se nalazi i u nekim namirnicama: npr. ulje boražine i noćurka, te konoplja i lan.

Imate najviše odgovora B: mješovita koža

Kao što sam naziv kaže, mješovita koža ima karakteristike suhe i masne kože. Obrazi su uglavnom relativno suhi, dok su čelo, nos i brada sjajni i masni. Takozvana T-zona ima izrazito velike pore i crne točkice.

Za sve koji imaju mješovitu kožu, preporuča se kozmetika koja ujednačuje ten. U prehrani je potrebno uzimati dovoljno vitamina D, omega 3 i cinka.

Imate najviše odgovora C: masna koža

Masna koža se sjaji, pore su grube i nečiste i svako malo izbiju akne. Koža je masna zbog prekomjerne proizvodnje sebuma (loja). Postoje posebni kozmetički proizvodi koji ravnaju i smiruju kožu. Za regulaciju prekomjerne masnoće pomaže, prije svega, element u tragovima, cink. On se nalazi u pšeničnim klicama, mesu, voću, povrću i mahunarkama.

Niste pronašli jasan odgovor o tipu svoje kože ili u testu ne prevladava jedno slovo?

U tom slučaju Vaša koža je normalna.

Možete biti sretni. Normalna koža je najmanje zahtjevna i ne zahtijeva poseban tretman. Koža je glatka, ne proizvodi prekomjerni loj i ima uglavnom roza, uravnoteženi ten.