Gandusha, ispiranje usta uljem – za zdravlje zuba

U ajurvedskoj terapiji ispiranje usta uljem ima vrlo dugu tradiciju i koristi se za detoksikaciju cijelog organizma. A i u Europi ova terapija postaje sve omiljenija.

Gandusha, ajurvedski naziv za ispiranje usta pomoću ulja, je tradicionalan način terapije u indijskoj prirodnoj medicini, gdje se koristi već tisućljećima. Međutim u ajurvedi Gandusha nije namijenjena samo čišćenju usne šupljine. Pomoću ove tehnike uklanjaju se i toksini koji u tijelu nastaju kao proizvod metabolizma i koji uzrokuju različite poteškoće i bolesti.

Kako se izvodi Gandusha?

Vrlo je jednostavno. Ujutro, nakon ustajanja, u usta se stavi jedna velika žlica biljnog ulja. Zatim u ustima „mućkate“ ulje 10 do 20 minuta, provlačite ga između zuba i grgljate. Na kraju jednostavno ispljunite ulje i isperite usta mlakom vodom. Gotovo.

U ajurvedi se tradicionalno koristi sezamovo ulje, ali dobra su i ostala biljna ulja kao npr. kokosovo ili maslinovo ulje.

Prema ajurvedskoj teoriji redovito ispiranje usta uljem ima vrlo mnogo pozitivnih učinaka na cijelo tijelo. Gandusha između ostalog, pomaže kod:

 • migrene
 • nečiste kože
 • upala u usnoj šupljini i ždrijelu
 • umora i slabosti
 • bolova u udovima i zglobovima
 • reumatskih oboljenja

Nažalost, ne postoje znanstvene studije o navedenim, holističkim učincima ove tehnike.

O čemu se radi?

Redovito ispiranje uljem pridonosi higijeni usta, jer uklanja mikroorganizme u cijeloj usnoj šupljini. Smanjuje se plak (naslage na zubima), a time se smanjuje i rizik od karijesa, zubni kamenac, upale i parodontoza.

Kako djeluje?

Veliki dio bakterija koje se nalaze u naslagama na zubima, imaju hidrofobnu staničnu površinu. To znači, da više vole ulje. Kod ispiranja usta uljem bakterije ulaze u ulje i zatim se jednostavno s tim uljem izbace iz usta. Vjerojatno se one kao emulgatori nalaze na granici između ulja i sline.

Osim toga, mnoga biljna ulja imaju antibakterijska svojstva i tako dodatno pridonose zdravlju zuba.

Mogu li umjesto pranja zuba koristiti ispiranje uljem?

Ne smijemo zanemariti dobro, staro pranje zuba. Ispiranje usta uljem je odlično kao dodatni tretman za sve one koji još više žele pridonijeti zdravlju svojih zuba i usta.

Proizvodi posebno namijenjeni ispiranju usta pomoću ulja

Danas postoji već mnogo proizvoda koji su posebno razvijeni za ispiranje pomoću ulja. Oni se ne sastoje samo od ulja, već sadrže često i eterična ulja, jer i te esencije djeluju protiv različitih bakterija.

Posebna ulja, razvijena za ispiranje usta, imaju često dodatne prednosti. Mješavina biljnog ulja i eteričnog ulja je još učinkovitija i može aktivno spriječiti upale i poboljšati zdravlje usne šupljine. Pozitivni učinci su:

 • zacjeljivanje rana
 • jačanje zubnog mesa
 • uklanjanje zubnih naslaga
 • sprječavanje upala
 • smirivanje dišnih putova

U Ecco Verde imamo ulja za njegu zuba sljedećih proizvođača:

Pure Skin Food
Apeiron
Droste-Laux
CMD Naturkosmetik