5 mitova o suhoj koži

5 mitova o suhoj koži

Suha koža je problem za mnoge ljude. Međutim postoje još uvijek mnogi mitovi o njezi, koji mogu imati čak i negativne rezultate.

Ako imamo probleme sa suhom kožom često je prvi instinkt da nanesemo jednostavno najgušću, najmasniju kremu i da se nadamo najboljem. To međutim stvarno nije dobra ideja, jer može koži nanijeti više štete nego koristi. Ovdje Vam predstavljamo pet mitova o suhoj koži te koje posljedice mogu imati i što se može učiniti.

Suha koža je tema za zimske mjesece

Iako koža postaje suha posebno u zimskim mjesecima, kada je vlaga u zraku najniža, problem sa suhom kožom može se pojaviti i tijekom cijele godine.

Tijekom ljeta klima uređaji, intenzivno UV zračenje, slana voda i klor mogu uzrokovati napetost i suhoću kože. Toplije vrijeme također može dovesti do toga da koža iznutra dehidrira – zato je posebno važno povećati opskrbu vlagom kada smo na godišnjem odmoru ili ako živimo u toploj zemlji.

Morate piti više vode

Ispijanje više litara vode dnevno nažalost nije pomoć za stvarno suhu kožu, jer koža gubi vlagu zbog zaštitne barijere koja ne funkcionira pravilno.

Ako se popiju dvije litre dnevno (i uz to se još konzumiraju namirnice bogate vodom kao što su krastavci ili lubenica), to će pomoći da se održe osnovne funkcije kože, ali to je važno samo kada je koža dehidrirana, a ne i kada je suha.

Potrebna Vam je jača hidratantna krema

Vrlo masne kreme ne samo da su neugodne, već ako je Vaša koža više dehidrirana nego suha, te kreme mogu izazvati probleme kao što je osip.

Naravno da je uvijek potrebno izbjegavati umjetne sastojke kao što su silikoni ili mineralna ulja te umjesto toga koristiti hidratantne kreme koje aktivno podupiru prirodnu barijeru kože. Za to su pogodne npr. kreme s uljem jojobe ili avokada i s visokim sadržajem vode, kako bi kožu dugotrajno opskrbljivale vlagom, a ne prekrivale masnim slojem.

Pilinzi još više oštećuju suha mjesta

Piling s tvrdim, oštrim granulama može oštetiti kožnu barijeru i pojačati suhoću. Međutim, ako se u potpunosti odreknemo pilinga, to može dovesti do situacije da sve naše mjere za njegu kože neće više imati učinkovito djelovanje.

Jedan do dva nježna pilinga tjedno pomažu u uklanjanju odumrlih stanica kože. Tako se ostali proizvodi za njegu mogu bolje i brže upiti u kožu.

Suha koža jednostavno treba više ulja

Suhoća kože uzrokovana je, doduše, manjkom prirodnih ulja, ali ona treba i vlagu; sama ulja za lice ne mogu koži pružiti dovoljnu količinu vlage. Kako biste osigurali da koža dobije uravnoteženu opskrbu vlagom i hranjivim tvarima, potrebno je ujutro primijeniti hidratantnu kremu a navečer ulje za lice.

U Ecco Verde trgovini pronaći ćete veliki izbor proizvoda za njegu kože. Mnogi od njih odlični su za njegu suhe kože. A tu je naravno ponešto i za svaki tip kože.