Prirodne spužve: prirodna njega kože

Prirodne spužve: prirodna njega kože

Prave prirodne spužve iz mora imaju, za razliku od plastičnih, neke prednosti. Ali što je zapravo prirodna spužva?

Uzgojena u moru

Prirodne spužve se dobivaju iz elastičnih i upijajućih skeleta raznih morskih organizama, kao što je na primjer Spongia officinalis. Takve su prirodne spužve poznate već od antike. U raznim se antiknim tekstovima mogu pronaći zapisi o spužvama za kupanje.

Većina je ovih spužvi veoma slična koraljima. Nakon što su većinu nalazišta spužvi u morima 40-tih i 50-tih godina zahvatile bolesti, danas su se manje više oporavile. Spužve se uzgajaju na dubini od otprilike 40 metara dubine. Mogu se koristiti bez grižnje savjesti jer se obnavljaju i ne prijeti im izumiranje. Za razliku od plastičnih, prirodne spužve nisu štetne za okoliš. Potpuno su prirodne i biorazgradive.

Različita kvaliteta

Postoje razne vrste spužvi. Najbolje spužve za kupanje dolaze iz Sredozemlja, ali su i skuplje. Spužve iz južnih mora i Kariba su također dobre kvalitete. (Savjet: Prirodne spužve slabije kvalitete su lomljive).

Svojstva za njegu kože

Kada prvi put uzmemo spužvu u ruke začudit će nas njezina čvrstoća. To je točno: prirodne su spužve čvršće od spužvi koje su proizvedene od plastike. Ipak – ili možda baš zbog toga – ove spužve imaju svojstva koja pomažu u njezi kože. One rade prirodan piling nježno uklanjajući odumrle stanice kože. Kod redovitog korištenja koža postaje meka i nježnija. Osim toga, potiče se cirkulacija koja pak može djelovati na zatezanje kože.

Prirodne se spužve mogu koristiti i na licu. Ali potrebno je pripaziti. Ako je koža lica crvena i upaljena, spužvu ne bi trebalo koristiti.

Što učiniti kad spužva postane lomljiva?

Prirodne su spužve prirodan proizvod. Zbog toga se s vremenom mijenjaju, postaju sive i lomljive. Za to postoji rješenje. Takvu je spužvu potrebno ostaviti u slanoj otopini (125 g soli i 1 l vode) najmanje 24 sata. Kako prirodne spužve dolaze iz mora, slana je voda dobra za njih i u njoj se dobro osjećaju. Nakon toga spužvu treba temeljito isprati. Spužvi možete vratiti njezinu žutu boju ako je nakon prve slane otopine, stavite u sljedeću, koja se sastoji od 4 žlice octa i 1 litra vode.
Pažnja: to ne smijete raditi prečesto jer bi ocat mogao nagristi spužvu i uništiti je. Nemojte zaboraviti temeljito oprati spužvu nakon čišćenja. Samo tako možete ukloniti sve ostatke iz spužve. Ostavite spužvu da se dobro osuši prije korištenja. (To je veoma važno i nakon svakodnevnog korištenja. Ako je spužva stalno vlažna u njoj se mogu razviti i razmnožiti bakterije).

Spužvu nikad nemojte čistiti u mikrovalnoj pećnici. Postoji opasnost da se zapali. Najbolje je da nju operete u mašini za pranje rublja na maksimalno 30 stupnjeva.

Naš izbor prirodnih spužvi za kupanje raznih internacionalnih top-marki možete pronaći ovdje.