Zdravlje kože: važan je san

Zdravlje kože: važan je san

Dobar i dubok san može biti važan za zdravlje kože, koja blista i postaje ujednačeno lijepa. Naime, kada patimo od nesanice i kada smo premoreni, naše tijelo proizvodi više hormona stresa, kortizola. Povišena razina kortizola može dovesti do povećanog stresa i upala u tijelu koje utječu na kvalitetu kože.

Veza između lijepe kože zdravog izgleda i manjka dobrog, dubokog sna može, međutim biti začarani krug. To posebno vrijedi ako patite od oboljenja kao što su neurodermatitis ili ekcemi, jer tada čak i tijekom spavanja može doći do toga da se nesvjesno grebemo.

Loša kvaliteta spavanja je u posljednje vrijeme postala poznata kao faktor koji može povećati jačinu upalnih oboljenja kože. To opet uzrokuje svrbež koji utječe na san. Začarani krug nastaje tako što se zdravlje kože i kvaliteta sna pogoršavaju, jer utječu jedno na drugo. Međutim, isto tako dobar san i zdrava koža mogu pozitivno utjecati jedno na drugo. Dobar san može pomoći da se koža očisti, što opet poboljšava san a time i zdravlje kože.

Još niste posve uvjereni? Ovdje je šest dobrih razloga, zašto premalo sna utječe na zdravlje kože kao i na zdravlje općenito:

 1. Premalo sna pogoršava postojeće probleme kože.
  Dolazi do pojačanih upalnih reakcija, koje se pojavljuju u obliku čestih akni, povećane osjetljivosti kože te češćih alergijskih kontaktnih dermatitisa i nadražajnih dermatitisa. Češća oboljenja znače češće liječenje i više njege.
 2. Premalo sna utječe na prirodnu ljepotu kože.
  Povećane upalne vrijednosti u tijelu dovode do povišene razgradnje kolagena i hijaluronske kiseline u koži, dakle do razgradnje onih tvari koje kožu čine blistavom i elastičnom.
 3. Premalo sna pogoršava kožne probleme uvjetovane slabljenjem imunološkog sustava.Povećane upalne vrijednosti u tijelu utječu na sposobnost tijela da regulira imunološki sustav. To ne samo da dovodi do češćih oboljenja, već i do češćih pojava kožnih oboljenja kao što su neurodermatitis ili psorijaza. Psorijaza nije samo kožna bolest već je i indikator za povećanu upalnu vrijednost, što s druge strane ukazuje na povećanu vjerojatnost za srčani udar.
 4. Premalo sna dovodi do manje ljepote.
  Kada spavamo tijelo ujednačuje svoju ravnotežu vlage. Koža je u stanju da ponovno vrati vlagu koju je izgubila tijekom dana, a prekomjerna voda se odvodi. Loš san ili premalo sna dovodi do loše ravnoteže vlage što uzrokuje otečenost područja ispod očiju i podočnjake te može dovesti do suhe kože vidljivih bora.
 5. Premalo sna ubrzava proces starenja.
  Tijekom faza dubokog sna povećava se koncentracija hormona rasta i obnavljaju se oštećene stanice. Bez tih dubokih faza sna takve stanice se ne obnavljaju zbog čega se s vremenom mogu nakupiti male smetnje. One se vide u očitim znakovima starenja kože.
 6. Premalo sna doprinosi povećanju težine.
  Dobar san pomaže u kontroli težine, što je također dobro za našu kožu. Dobar san obuzdava glad i puni rezerve snage volje. Kao rezultat toga postaje nam jednostavnije odreći se grickalica.

Savjeti za dobar noćni odmor

Ovdje je još nekoliko savjeta za Vas, kako da dobro spavate tijekom noći i tako učinite dobru stvar za svoju kožu.

 • Nemojte navečer jesti prevelike obroke.
 • Tijekom dana popijte mnogo vode, ali ne i kasno navečer.
 • Spavajte s toplom dekom u vrlo mračnoj, hladnoj prostoriji.
 • Maknite sve elektroničke uređaje iz spavaće sobe (osim možda budilice).
 • Koristite prozračnu pamučnu posteljinu i redovite ju perite, kako se ne bi skupljale grinje i bakterije.
 • Ne koristite deterdžente koji su jako parfimirani, jer mirisne tvari mogu nadražiti kožu.

Činjenica

Beauty-sleep nije samo stari klišej, već nešto što je obavezno ako želite lijepu, blistavu kožu.
Dakle, spavajte dovoljno i dobro i Vaša koža će Vam biti zahvalna.