Med - ljekovito čudotvorno oružje

Znanje o ljekovitosti meda je vrlo staro. Ali zašto je, zapravo, med tako zdrav? Tajna leži u njegovim sastojcima.

Dobivanje meda je skup i složen proces. Jedna jedina pčela morala bi za jedan kilogram meda sedam puta obletjeti oko Zemlje. To, dakle, vrijedi čitavo bogatstvo. Za pčele je med istovremeno i hrana i izvor energije, posebno u zimi, ali i po lošem vremenu. I čovjeku med služi kao izvor energije, ali ima posve drugačija, pozitivna svojstva.

Već su stari Egipćani, prije nekoliko tisuća godina, poznavali ljekovita svojstva meda. I Hipokrat, najpoznatiji liječnik antike, koristio je med za snižavanje temperature te je njime također liječio vanjske rane.

Mnogobrojne studije opetovano su dokazale ono što je ionako već bilo poznato: Med pomaže pri prirodnim procesima liječenja tijela.

Kako med djeluje?

On sprječava širenje bakterija tako što im oduzima vodu zbog čega one odumiru. Med također sadrži enzim glukoza-oksidaza, koji u tijelu prelazi u dezinficirajući vodikov peroksid. Ostali zdravi sastojci kao što su kalcij, željezo i magnezij jačaju obrambeni sustav.

Ova jedinstvena kombinacija sastojaka koji dolaze od nektara, peluda i samih pčela, je još uvijek tajna.

Med se većim dijelom sastoji od voćnog i grožđanog šećere, kao i 15-23% vode. Uz to dolazi još oko 2% enzima. Ti spojevi bjelančevina su ono što med čini tako djelotvornim protiv bakterija. Njih proizvode same pčele te ovi spojevi čuvaju med od klica te ga konzerviraju.

Zbog svojih odličnih svojstava med se može koristiti i u kozmetici. Djeluje ljekovito na kožu, smiruje ju i sprječava upale. U kozmetičkim proizvodima med brine za mekanu kožu. Kod njege lica, on se koristi prije svega, za umornu, osjetljivu i suhu kožu.  U šamponima, sastojci meda djeluju smirujuće na iritirano i suho vlasište.

U trgovini Ecco Verde imamo veliki izbor proizvoda za njegu tijela s medom. Tako i Vi možete profitirati od ljekovite snage meda.