Perut – što učiniti?

Perut ne izgleda dobro i često je se teško riješiti. Ipak, postoje načini i sredstva.

Perut su mrtve stanice kože, koji tijelo odbacuje. U normalnom slučaju, perut je nevidljiva. Ponekad dolazi do pojačanog otpadanja i tada je i više nego vidljiva. To ne izgleda dobro.

Perut se javlja kada dođe do neravnoteže vlasišta. Cilj svakog liječenja je regulacija i harmonija vlasišta tako da ono ponovno može obavljati svoju normalnu funkciju.

Optimalno liječenje ovisi o uzrocima koji mogu biti višestruki. Suho vlasište dovodi do suhog, bijelog peruta. Jedan od razloga može biti suhi, zagrijani zrak koji, posebno u zimskim mjesecima, prevladava u pregrijanim prostorijama.

I mikroorganizmi kao što su bakterije i gljivice mogu uzrokovati perut. Oni se hrane mastima koje luče žlijezde lojnice i time još više stimuliraju lučenje.

Na kraju, uzrok za perut mogu biti i zdravstveni problemi, bolesti ili nuspojave lijekova. U tom slučaju najbolje je da potražite pomoć liječnika.

Osim toga, postoje razne vrste peruti. Kod smanjenog lučenja lojnih žlijezda pojavljuje se suha perut. Ako je lučenje pretjerano perut je masna. Uz to postoji i kombinacija prevelikog lučenja i keratinizacije vlasišta. Rezultat su masna kosa na tjemenu i upale vlasišta.

Što se konkretno može učiniti?

Prvo treba obratiti pozornost na zdravu i uravnoteženu prehranu koja je bogata hranjivim tvarima. Već samim time može se smanjiti perut.

Mnogi šamponi iz linija prirodne kozmetike  također  vrlo dobro pomažu, bez oslanjanja na opasne kemikalije. S konvencionalnim, agresivnim šamponima morate biti veoma oprezni. Oni iritiraju vlasište, što je razlog koji svakako može dovesti do povećane masnoće i peruti. Začarani krug.

Kada prelazimo s konvencionalnih proizvoda na prirodne kozmetičke šampone može potrajati nekoliko tjedana dok se vlasište ne privikne na njih. Dakle, normalno je ako se rezultati ne vide odmah. Prirodne tvari, za razliku od mnogih kemijskih tvari, drugačije djeluju pa se fizička promjena ne događa preko noći.

Osim toga, mnogi ljudi imaju osjećaj da je njihova kosa zbog prirodnih šampona nekako drugačija ili masnija. Razlog tome je da konvencionalni šamponi potpuno odmašćuju kosu i vlasište. Lojne žlijezde veoma brzo proizvode puno masnoće. Prirodni šamponi također klanjaju masnoće, ali ne tako jako i manje agresivno. Potrebno je da prođe neko vrijeme kako bi se reguliralo lučenje lojnih žlijezda.

Kao alternativu šamponima možete koristiti i lava glinu. Ona veoma malo odmašćuje ali osim temeljitog čišćenja pomaže da se na prirodan način regulira lučenje žlijezda lojnica.