Mirisi imaju smisla

Mirisi daju oblik stvarnosti. Primjer: Kada znate da je proljeće? Vrlo jednostavno, kada sve miriše na svježe cvijeće. Miris ljubičica, rododendrona i jorgovana dio je proljeća kao i insekti koje privlači miris cvijeća i koji ispunjavaju zrak svojim zujanjem. Svakim udahom prisjećamo se lijepih uspomena iz djetinjstva koje nam naviru kao što mjehurići zraka traže svoj put do površine vode.

Proljeće je prekrasan primjer na kojem možemo pokazati koliku ulogu igraju mirisi u našim životima i kako oni utječu na ljude. Oni su mnogo važniji nego što to možemo pretpostaviti, jer oblikuju našu percepciju i stvarnost.

Kako se to događa? Preko našeg osjetila za miris, mirisi i neugodni mirisi dolaze izravno u mozak. Oni stimuliraju živčani sustav i oslobađaju hormone. To je ujedno i razlog zašto mirisi imaju utjecaj na naše raspoloženje u djeliću sekunde.

Određeni mirisi mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje, jer ih povezujemo s uspomenama i osjećajima. Ova okolnost može nam biti od koristi i kod kuće. Mirisi daju našem domu osobni dodir. Oni utječu na ljude i o mirisima ovisi da li se osjećajmo ugodno u nekoj zgradi ili ne.

Različiti mirisi imaju različite učinke. Limun, na primjer, osvježava i okrepljuje. On također potiče koncentraciju. Lavanda, s druge strane, djeluje opuštajuće i umirujuće. Danas postoje mnoge posebne mješavine mirisa za različite situacije, pri čemu se mirisi kombiniraju kako bi se potencirali njihovi pozitivni učinci. Postoje mješavine za lakše učenje ili one koje služe za opuštanje.

Danas postoji mogućnost odabira različitih načina primjene mirisa od mirisnih lampi do biljnih jastuka. Ovdje je mali izbor:

  • Mirisna ulja i eterična ulja ispuštaju mirise nekoliko sati. U hladnijim mjesecima  su mirisne lampe i mirisno kamenje vrlo popularni.  Za ugodan miris u prostoriji važno je pravilno dozirati ulje. Jedna do dvije kapi eteričnog ulja pomiješane s vodom stvaraju ugodnu atmosferu.
  • Mirisni štapići ispunjavaju prostoriju s intenzivnim mirisom. Ovaj način korištenja mirisa dolazi iz Azije. Mnoge istočnjačke religije pripisuju mirisnim štapićima  učinak pročišćavanja.
  • Uz mirisnih svijeća u vosak se miješaju parfemi i mirisi. Gorenjem se mirisi oslobađaju  u prostoriju.
  • Biljni jastuci su, kao što ime sugerira, jastuci ispunjeni biljem. Mogu se koristiti za spavanje ili ih možete staviti u stanu ili u ormarima.

Bogatstvo opcija donosi mogućnost odabira za svaki ukus  kako bi iskusili dobrobit mirisa i samim time aktivno poboljšali vlastito stanje.