Zimska zaštita od sunca

Zimska zaštita od sunca

Dobro zaštićeni tijekom hladne sezone

Dani su sve kraći, a snaga sunca sve je manja. No, iako se više ne čini tako postojanim u jesen i zimi kao ljeti, UV zrake ipak dopiru do zemlje. Zaštita od sunca stoga nije samo ljetni problem, već i zimi kožu treba dobro zaštititi od UV zračenja.

Bilo da skijate, snowboardate ili planinarite - lice i usne trebaju dostatnu zaštitu od sunca, čak i zimi. Dobra zaštita od sunca mora biti dio vaše opreme, kao i kaciga, kapuljača i rukavice. Jer čak i ako sunce više nije tako toplo zimi, intenzitet UVB i UVA zraka povećava se za oko 20 posto svakih 100 metara nadmorske visine. Rizik od opeklina tijekom zimskog dana u planinama često je veći nego tijekom ljetnog odmora na plaži. Osim toga, snijeg reflektira do 90 posto UV zračenja, tako da do kože dopire i s donje i bočne strane.

Koji zaštitni faktor mi je potreban?

Kada je na planinama snijeg, trebali biste postupiti kao sredinom ljeta i nanijeti kremu za sunčanje sa SPF 50. Osim toga, posebno je na niskim temperaturama
Važno je koristiti kremu za sunčanje koja sadrži malo vode kako bi zaštitila kožu od hladnoće.
Ne zaboravite svoje usne: one nemaju niti žlijezde lojnice niti vlastitu zaštitu kože od sunca. Stoga se na bilo kojoj nadmorskoj visini preporučuje masni proizvod za njegu usana s UV zaštitom.

Njega lica u kolibi?

Debeli sloj kreme za sunčanje također štiti od hladnoće - međutim, sloj kreme često je vrlo neugodan u toploj kolibi jer se koža ispod počinje znojiti. Stoga je najbolje prije sljedećeg spuštanja sloj kreme ukloniti mekom krpom i ponovno nanijeti svježu kremu.