Akne: izbjegavajte uobičajene nadražaje

Akne: izbjegavajte uobičajene nadražaje

Akne nerviraju. Ako dođe do snažnog razvoja, još smo u većem iskušenju da isprobamo svaki mogući proizvod kako bi ih se riješili. Nažalost, postoji jedan problem. Mnogi dostupni proizvodi sadrže nadražujuće tvari zbog kojih se vrtimo u začaranom krugu suhoće, nadražaja i izbijanja akni.

Izbjegavajte iritirajuće adstrigente i vratite kontrolu nad svojom kožom, tako da se upoznate sa sastojcima koji su navedeni na etiketi. Navodimo četiri sastojka koja bi svakako trebali izbjegavati kad kupujete sredstva protiv akni.

Sredstva za čišćenje

Ako bacite pogled na postojeće serije proizvoda za borbu protiv akni, pronaći ćete mnoštvo pjenastih sredstava za pranje lica. Problem u njima su sredstva za pjenjenje kao na primjer, lauril sulfat (SLS) ili kokamidopropil betain (CAMS), jer uklanjaju prirodan zaštitan sloj koji se nalazi na našoj osjetljivoj koži. Kad koža više nema svoj zaštitni sloj, proizvodi sebum, kako bi nadomjestila izgubljena ulja, koji pak začepljuje pore i izaziva ponovno izbijanje akni. Sredstva za pjenjenje su veoma alkalna i poremećuju prirodnu pH vrijednost kože i oslabljuju važan kiselinski zaštitni sloj kože.

Najbolje je da odaberete sredstva za čišćenje u obliku krema koje ne sadrže ta nadražujuća sredstva za pranje. Najbolje je da ih se koristi u kombinaciji s krpom za pranje od muslina, kako bi napravili nježan piling kože i uklonili mrtve stanice kože.

Alkohol

Uz sredstva za pjenjenje u proizvodima za čišćenje kože sklone aknama, često se nalaze i etilni alkoholi, koji su na etiketi navedeni kao alkohol, etanol ili etil alkohol. Ovi alkoholi isušuju kožu što pak vodi nadraženoj koži s narušenom ravnotežom. Umjesto snažnog sredstva za čišćenje, najbolje je koristiti prirodnu biljnu vodu za osvježavanje mješovite i masne kože. Za to su najbolje na primjer Rice Plant & Rosemary BioAffinity Toner od Pai Skincare, koji ne samo da čisti nego i umiruje i tonira kožu. Ekstrakti ružmarina koji se nalaze u ovom proizvodu imaju i protuupalna svojstva.

Benzoil peroksid i salicilna kiselina

Ako je vaša koža veoma temperamentna i brzo reagira, nikako ne bi trebali koristiti tradicionalna sredstva za borbu protiv akni koja sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu. Ove snažne formule sadrže mnoge kemikalije koje isušuju kožu i dodatno nju nadražuju i time je samo još više bacaju iz ravnoteže.

Alternativu predstavlja Perfect Balance Blemish Serum od Pai Skincare. Ovaj serum je učinkovit kao i konvencionalni proizvodi protiv akni, ali na popuno siguran naćin, bez stvaranja neželjenih iritacija. Antibakterijsko, protuupalno i antioksidansko djelovanje pomaže u borbi protiv uzroka dugotrajnih nečistoća kože.

Grubozrnati pilinzi

Ekstremno čišćenje (grubo, snažno trljanje) kod osjetljive, nečistoćama sklone kože može voditi samo jednom: nadraženosti, koja pak može pogoršati akne. Isto vrijedi i za korištenje pilinga s grubim zrncima.

Ne samo da postoji opasnost od neželjene reakcije kože, uništava se i važan kiselinski zaštitni sloj kože. Kako bi uklonili odumrle stanice kože i nečistoće, bez da oštetimo kožu ili je nadražimo, potrebno je koristiti pilinge koji imaju okrugle čestice za čišćenje, kao što je na primjer Kukui & Jojoba Bead Skin Brightening Exfoliator.