Nisu sve kreme za sunčanje iste

Nisu svi proizvodi za zaštitu od sunca isti. Postoje različite vrste zaštitnih filtera, zaštitnih faktora itd. Ovdje ćete naći odgovore na česta pitanja.

Kakva je razlika između certificiranih proizvoda za zaštitu od sunca iz prirodne kozmetike i konvencionalnih proizvoda?

Najveća razlika je zaštitni ili UV filter, koji štiti od štetnih UV zraka. Certificirana prirodna kozmetika koristi mineralne i biljne filtere, dok uobičajeni proizvodi vrlo često koriste kemijske filtere.

Kako djeluju različiti zaštitni filteri?

Mineralni UV filteri se sastoje od mineralnih pigmenata prirodnog porijekla. Oni reflektiraju sunčevu svjetlost, slično ogledalu. Na taj način manja količina UV zraka dospijeva u kožu. Ovi filteri počinju djelovati odmah nakon nanošenja.
Kao biljni filteri koriste se visokovrijedna, koncentrirana ulja, koja zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa apsorbiraju opasna zračenja.
Kemijski filteri prodiru u kožu. Tamo pretvaraju UV zrake u infracrvene zrake, dakle u toplinu. Međutim potrebno je oko 30 minuta da postanu djelotvorni.

Zašto je potreban oprez kod kemijskih filtera

Kemijski filteri su, nažalost, problematični iz više razloga. Studije su pokazale da oni u tijelu imaju djelovanje slično hormonima, što, ugrožava prirodni hormonalni sustav, i može izazvati alergiju. Osim toga, takvi filteri uništavaju koraljne grebene. Zato je upotreba kemijskih zaštitnih faktora zabranjena na mnogim plažama u Australiji i SAD-u.

UVA- i UVB-zaštita - u čemu je razlika?

Valna dužina zraka nije ista. UVA zrake su dugovalne a UVB zrake su kratkovalne. Dugovalne UVA zrake prodiru dublje u kožu (do dermisa - drugog sloja kože) i imaju veliku ulogu u starenju kože. UVB zrake ne idu dublje od gornjeg sloja kože. Prema Europskim pravilima proizvodi za zaštitu od sunca moraju štiti od obje vrste UV zraka (preporuča se odnos 1:3 UVA prema UVB). Kada proizvod zadovoljava ove uvjete, na pakiranju se nalazi posebna oznaka (mali krug u kojem piše UVA).

Kada koristiti koje zaštitne faktore?

Niti jedan proizvod ne nudi 100-postotnu zaštitu od UV zraka. Zaštitni faktor označava kako dugo će nas dotični proizvod štititi. Radi se o množenju. Ako možete bez zaštite biti npr. šest minuta na suncu prije nego koža pocrveni, tada će se to trajanje produžiti sa ZF 10, dakle deset puta (60 min.), a kod ZF 30 produžit će se trideset puta. Dakle, vrlo je važno da se redovito namažete kremom, jer i najbolja zaštita od sunca će s vremenom izgubiti svoje djelovanje. Osim toga dobro je koristiti i laganu odjeću te povremeno pronaći odmor u hladu.
Zaštitni faktor 20 »brani« od 95% UVB zraka. Taj broj se tek polagano povećava. Sa ZF 50 povećava se »obrana« do 98%, dakle samo za 3% više.