Aloe vera – kraljica ljekovitog bilja

Sada već svi znaju za biljku zvučnog imena – aloe vera. Ona slovi kao kraljica ljekovitog bilja. Danas postoji bezbroj različitih proizvoda u kojima se nalazi. Time nije samo najpoznatija ljekovita biljka, nego i biljka s najboljim marketingom. Ali ona se koristi već dugi niz godina.

Aloe vera je poznata već više tisuća godina. Postoje zapisi koji kažu da se koristila već u starom Egiptu prije više od 6000 godina. I Sumeri su prije 4000 godina znali za njezina ljekovita svojstva. Od tada se spominje u mnogim tekstovima.

Porijeklo ove biljke nije do kraja pojašnjeno. Najvjerojatnije je da potječe s arapskog poluotoka. Danas je nalazimo praktično u svim tropskim i suptropskim područjima svijeta, gdje se stalno kultivira. U mnogim područjima, kao što su na primjer, Indija i Sredozemlje, slovi kao domaća biljka.

Aloe vera raste direktno na zemlji. Ona nema stabljiku i sastoji se u biti samo od listova. Listovi mogu biti do 50 cm dugi i do 7 cm široki. Presvučeni su slojem voska i na rubovima imaju trnje. Time ova biljka nalikuje na kaktus, čak i izgleda kao agava. Što je zanimljivo, ne pripada niti porodici kaktusa a niti agava, već je iz porodice ljiljana.

Aloe vera sama proizvodi hranu koja njoj je potrebna za rast i skladišti nju, zajedno s vodom, u listovima. U listovima se nalaze i aktivni sastojci u obliku gela.

U tom se gelu nalazi preko 200 različitih aktivnih sastojaka. Najvažniji od njih je polisaharid acemannan. On se kod ljudi nalazi u staničnoj membrani i jača organizam, jer ima pozitivan utjecaj na imunološki sustav. Čovjek može do puberteta taj polisaharid acemannan sam proizvoditi, ali nakon toga mora ga unositi kroz prehranu. Osim toga, u listovima aloe vere nalaze se i vitamini, aminokiseline, minerali, enzimi,....

Taj se nježni, pomalo sluzavi gel, veoma brzo upija u kožu. Već je dugo prije Antike služio za liječenje rana i opeklina. Sastojci biljke dobri su prvenstveno za kožu. To je i osnovni razlog zbog kojeg se aloe vera nalazi u tako mnogo kozmetičkih proizvoda.

Aloe veru moguće je i konzumirati. Tada potiče probavu i može pomoći kod zatvora. Ipak je potrebno pripaziti kod oralnog uzimanja. Kod prevelike doze mogu se pojaviti ozbiljne nuspojave. Zato je preporučeno da se prije uzimanja posavjetuje s liječnikom.

Ovdje možete pronaći našu ponudu vezanu uz temu »aloe vera«.