Prikupljanje sredstava za ovogodišnji  Međunarodni dan žena

Prikupljanje sredstava za ovogodišnji Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena - prikupljanje sredstava za sigurne kuće za žene

Čak i u 21. stoljeću nasilje nad ženama je nažalost još uvijek sveprisutna tema o kojoj je potrebno javno govoriti. Zbog toga smo pokrenuli kampanju prikupljanja sredstava upravo 8. ožujka na Međunarodni dan žena. Želimo donirati jedan euro po narudžbi Udruzi autonomnih austrijskih sigurnih kuća za žene, gdje žene dobivaju potporu i brzu pomoć - jer mi ne gledamo u drugu stranu!

Svaka treća žena izložena je fizičkom i/ili seksualnom nasilju

Nažalost, statistika je potresna: više od 30% žena u svijetu još uvijek doživljava nasilje. Dakle, ako tri prijateljice sjede na kavi, statistički je jedna od njih žrtva nasilja. A gotovo 70% svih žena koje su žrtve ubojstva ubija njihov (bivši) partner. Stoga se obiteljsko nasilje smatra glavnim uzrokom smrti ili oštećenja zdravlja žena (između 16. i 44. godine) i statistički je ispred raka i prometnih nesreća.

Definicija nasilja, međutim, nije tako jednostavna. Od kojeg trenutka se neka reakcija smatra nasilnom? U kojem trenutku svađa s partnerom prerasta u nasilje s njegove strane? Pravno gledajući, lista nasilnih zločina je duga:

  • (teške) tjelesne povrede
  • mučenje ili zanemarivanje
  • lišavanje slobode
  • prisila
  • opasne prijetnje
  • neprestano praćene
  • opetovana upotreba nasilja
  • silovanje

Više od polovice svih žena doživi neki oblik seksualnog uznemiravanja tijekom svog života. Ali na dnevnom redu, da tako kažemo, nisu samo seksualni napadi, jer se u mnogim obiteljima također događa i psihološko nasilje. Stoga ne čudi da je jedna njemačka studija pokazala da je 42% ispitanih žena doživjelo oblike psihičkog nasilja kao što su zastrašivanje, agresivno vikanje, kleveta, prijetnje i ponižavanje do psihološkog terora.

Uhođenje pogađa 18% svih žena

Prema službenoj definiciji, uhođenje, poznato i kao "neprestano praćenje", je također nasilno kazneno djelo. Može se pretpostaviti da je broj neprijavljenih slučajeva i mnogo veći. Kada imate osjećaj da Vas netko prati ili se osjećate nelagodno, onda o tome uvijek možete/trebate razgovarati! Ako druga osoba to ne prihvati, svakako biste trebali brzo potražiti pomoć!

Što možemo sami učiniti?

Ne zatvarajte oči kad nešto vidite ili čujete! Nije važno poznajete li dotičnu osobu ili ne. Najbolje je pripaziti na situaciju i potražiti pomoć ako je potrebno. Svaka žena koja je u potrebi ili se osjeća u nevolji bit će zahvalna na pomoći i podršci!

8. ožujka 2021. - doniramo 1 euro za svaku Vašu narudžbu!