"Zero Waste" i prirodna kozmetika

"Zero Waste" i prirodna kozmetika

"Zero Waste" – to je stil života bez stvaranja smeća. Barem teoretski. U praksi to i nije baš tako jednostavno.

5 principa

"Zero-Waste" pokret temelji se na pet principa s kojima se što je više moguće izbjegava stvaranje otpada. Ti principi nazvani su 5R:

Refuse (odbiti): To je svjesno odbijanje smeća. Prije svega ovdje se misli na nepotrebnu ambalažu i slično, ali i na nepotrebno kupovanje svega mogućeg. Što manje kupujemo (dakle što više odbijamo), to se manje stvari mora proizvoditi i kasnije bacati u smeće.

Reduce (smanjiti): Ovdje se radi o smanjivanju nepotrebnog. Koliko odjevnih predmeta imamo koje uopće ne nosimo? A to je samo jedan od primjera. Puno resursa je korišteno za proizvodnju bezbroj nepotrebnih stvari koje imamo. Ono što ne trebamo možemo prodati ili pokloniti što je danas zahvaljujući internetu puno jednostavnije nego prije.

Reuse (ponovno iskoristiti): Posljednjih godina je proizvodnja jednokratnih proizvoda dosegla svoj vrhunac. Ali to je dobro samo za određenu grupu ljudi – za proizvođače, jer njima je u cilju da opet kupujemo. Zato se putem ovog principa zalaže za kupnju stvari koje možemo više puta koristiti ili koje možemo popraviti.

Recycle (reciklirati): Sve što preostane nakon prva tri principa trebalo bi reciklirati, jer tako se također čuvaju resursi.

Rot (kompostiranje): Ovdje se jednostavno radi o kompostiranju kuhinjskog otpada koji zatim postaje visokokvalitetno gnojivo.

Je li prirodna kozmetika bolja za okoliš?

5R principi mogu se primijeniti i na kozmetičke proizvode. Tržište kozmetike proizvodi tone plastičnog otpada a i pojedini sastojci su također upitni. Prirodni kozmetički proizvodi ne sadrže sastojke štetne i problematične za prirodu. A što je najvažnije prirodna kozmetika ne sadrži mikroplastiku.

Mikroplastika — ekstremni problem

Mikroplastika su male čestice plastike koje se nalaze u mnogim uobičajenim kozmetičkim proizvodima kao npr. u pilinzima ili pastama za zube. Putem odvoda te male čestice dolaze u okoliš. Potrebna su stoljeća da se mikroplastične čestice razgrade. Mikroplastika sadrži mnoge omekšivače i ftalate koji mogu biti hormonalno aktivni pa čak i otrovni, a na površini mikroplastičnih čestica nakupljaju se i ostali toksini iz okoliša.

U prirodi se s vremenom nakupi toliko mikroplastike da ona dospijeva i u prehrambeni lanac. Danas se čak i u pitkoj vodi mogu naći mikroplastične čestice!

Taj proces se može zaustaviti jedino ako prestanemo kupovati proizvode koji sadrže mikroplastiku.

Postoji li alternativa plastičnoj ambalaži?

Danas proizvođači prirodne kozmetike sve više izbjegavaju korištenje plastične ambalaže i okreću se organskim, razgradivim rješenjima.

Raste broj proizvoda koji se mogu kupiti bez plastične ambalaže. U trgovini EccoVerde imamo posebnu kategoriju s proizvodima koji ne sadrže plastiku ili imaju vrlo malo plastike — od sapuna preko krema do zemlje za pranje. Ovdje ćete naći našu ponudu tih proizvoda.

Ako niste pronašli ništa za sebe u kategoriji proizvoda bez plastike, svoju kozmetiku možete i sami napraviti i na taj način opet izbjeći stvaranje otpada. Na EccoVerde imamo mnoge sastojke za domaću izradu kozmetike.

To ima mnoge prednosti:

  • štedite na nepotrebnoj ambalaži
  • u proizvod stavljate samo ono što sami želite
  • zabavno je

Činjenica

Iako izbor kozmetičkih proizvoda bez plastike stalno raste još uvijek se nailazi na neke probleme i moramo često naći neki kompromis (npr. kada se traži proizvod koji je i bez plastike i veganski). Ali i kompromis je još uvijek bolji nego da se ne učini baš ništa.